78/52 (2017) – Recensie

Recensie 78/52

Tenzij je encyclopedische kennis hebt van Alfred Hitchcock en z’n werk, zal de titel van deze documentaire 78/52 je helemaal niets zeggen. Dat gold ook voor mij en het was dat ik eerder over de film gehoord had, want anders had ik het niet geweten (je hoort het overigens ook nergens uitgelegd worden bij het bekijken). Die getallen verwijzen naar de douche scène in Psycho. Voor het filmen van deze beruchte scène werden 78 camera standpunten gebruikt (met muren die konden worden verwijderd) en werden 52 edits gebruikt om uiteindelijk een iconisch en invloedrijk moment in de filmgeschiedenis te maken, dat maar liefst 7 dagen kostte om te filmen. In Psycho is het allemaal in 45 seconden gebeurd. Kun je dat op boeiende wijze, anderhalf uur lang, analyseren?

78/52 Review

Het antwoord is kort en krachtig: ja! Er wordt namelijk niet alleen naar de scène gekeken, maar je krijgt ook een beeld van het moment waarop deze film gemaakt werd en wat daardoor de invloed was. Je leert veel over editen en hoe beelden geschoten zijn en welke impact dat heeft. Alles wordt tot in detail besproken, zelfs waarom er witte tegels op de badkamermuur zitten. Editors, regisseurs, acteurs (ook die betrokken waren bij de film), een kunstexpert en diverse andere personen komen aan het woord en dat levert een compleet beeld op, waardoor je de genialiteit van Hitchcock nog meer gaat waarderen. Een interessante en leerzame documentaire die voor de serieuze filmfan zeer de moeite waard is.

78/52 is beschikbaar via Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published.