Darkland (2017) – Recensie

Recensie darkland

De wraak film. Een simpel concept, dat op diverse manieren kan worden uitgevoerd. Het kan rauw en gewelddadig zijn, denk bijvoorbeeld aan Death Wish. Of het kan subtieler, zoals in Contratiempo. Het scala is breed (denk aan de wraak trilogie van Park Chan-wook). Deze Deense film kiest voor de simpele methode en daar hoeft natuurlijk niets mis mee te zijn.

Review Darkland
Zaid (Dar Salim) is een succesvolle chirurg die in luxe leeft. Dat geldt echter niet voor z’n broer, met wie hij een verstoorde relatie heeft. Wanneer die onuitgenodigd voor zijn deur staat en hem in hulp vraagt stuurt hij hem weg. Kort daarna krijgt Zaid het nieuws te horen dat z’n broer is vermoord. De politie doet naar zijn mening te weinig en hij besluit het recht in eigen handen te nemen en de daders op te sporen. Het is een dubbelleven dat mogelijk grote gevolgen kan hebben.

“vooral het script waar redelijk wat op aan te merken is…”


&nsbp;Darkland is zo’n titel die heel veel goed doet, maar uiteindelijk toch net teveel steken laat vallen om ‘m blindelings aan te raden. Op de sfeer is weinig aan te merken. De donkere, rauwe setting past goed bij het wraak-thema en ook op het acteerwerk is prima. Het motivatie voor de acties van Zaid is duidelijk, maar z’n transformatie naar een soort Punisher die in het zwart op z’n motor alles doet om de moordenaar van z’n broer te vinden overtuigt niet helemaal. Een montage waarin hij een kickbokstraining doet valt ook uit de toon. En de momenten waarop de mensen waarachter hij aanzit terugvechten voelen onlogisch aan. Het is dus vooral het script waar redelijk wat op aan te merken is, maar als je dat gedeeltelijk kan negeren, dan is dit een sfeervolle titel die ondanks de relatief simpele wraak-aanpak toch genoeg spanning en actie biedt om een keer te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.