Vraag van de week: Zouden filmliefhebbers ook acteurs/regisseurs moeten boycotten?

Vraag van de week

De afgelopen weken lijkt er, sinds het nieuws van Harvey Weinstein’s misbruik, geen dag voorbij te zijn gegaan waarin er geen nieuws was van een nieuwe bekende producer of acteur die z’n boekje te buiten lijkt zijn te gaan. Vorige week was het Kevin Spacey en ik moest denken aan een vraag van de week die ik twee jaar geleden stelde: Heeft wat een acteur/actrice in het dagelijks leven doet invloed op je kijkgedrag? De meesten antwoordden (waaronder ikzelf) destijds dat het geen invloed had, eigenlijk dat je hun werk los moet zien van wat daarbuiten gebeurt, maar kan dat eigenlijk nog wel?

Grote bedrijven en groepen waar deze mensen deel van uitmaken distantiëren zich van deze producers/acteurs. Weinstein is uit z’n eigen bedrijf gezet, de productie van House of Cards is stopgezet. Wat ik me daarbij afvraag is waarom is die reactie nu ineens anders? Is het nu het enige wat je als bedrijf kan doen omdat dit op het moment “hype” is? Het is niet de eerste keer dat er nieuws is over misbruik en het voelt ergens een beetje hypocriet dat er nu pas actie wordt ondernomen. Denk aan regisseurs als Roman Polanski, die verdacht wordt van misbruik van een 13-jarige en sindsdien Amerika is ontvlucht of Woody Allen, waarbij Mia Farrow’s dochter in 2013 nog een open brief schreef over sexueel misbruik. Beide regisseurs mochten films blijven maken, ondanks de controverse.

Zouden we als filmliefhebbers ook acteurs/regisseurs moeten boycotten als ze bij een misbruikschandaal betrokken zijn?

6 reacties op “Vraag van de week: Zouden filmliefhebbers ook acteurs/regisseurs moeten boycotten?

  1. Oe… dit is een lastige, want ik ben niet iemand die gelijk al zijn dvd’s van Kevin Spacey in de fik steekt, omdat hij nu betrokken is bij een shandaal. Polanski vind ik nog steeds een briljante regisseur. Om maar een voorbeeldje te noemen. Ik kijk wel anders naar de films en de mensen, maar de waardering voor het werk blijft. Ik kan dat toch scheiden denk ik. Het is nu niet zo dat House of Cards of American Beauty opeens bagger zijn vanwege dit nieuws. Dat gaat mij te ver. Desalniettemin zal ik niet meer zo snel van de daken roepen hoe fantastisch hij is. Dit nieuws heeft toch wel invloed gehad op hoe ik nu naar hem kijk.

  2. Moeilijk. Ik denk, vreemd en hypocriet genoeg, dat ik alleen acteurs zou gaan boycotten als ik ze vóór een schandaal erg hoog had zitten, omdat ik dan niet meer onbevangen naar een film kan kijken. Kevin Spacey hoort daar bepaald niet bij, dus ik zou een film of serie met hem erin nog gewoon kunnen kijken. Voor regisseurs geldt ongeveer hetzelfde, hierbij helpt het ook dat ik altijd meer let op acteurs en het verhaaltje dan op de regisseur bij het kiezen van een film.

    Maar hierbij gaat het vooral om mijn eigen gemak en ga ik dus voorbij aan het leed dat sommige acteurs/regisseurs mensen aan hebben gedaan. Wat me weer brengt bij dat ik er nogal hypocriet in sta.

  3. Lastige vraag. Ik zeg nee, omdat er nog andere acteurs/crewleden bij een project betrokken zijn dus om te gaan boycotten gaat in mijn belevenis dan iets te ver. Dan zou ik niet Michelle Williams in All the Money in the World kunnen zien alleen omdat Kevin Spacey in de film zit.

  4. Hier kan ik erg lang over discussiëren, maar liefst houd ik het toch erg kort. Nee, ik zou het gewoonweg niet kunnen. Ik veroordeel acties van mensen, en dat kan bewust of onbewust meespelen in mijn beoordeling van films, maar als ik kijk wil ik dat Polanski ook weer gewoon de regisseur van Rosemary’s Baby kan zijn en Spacey Frank Underwood. Voor de misbruikzaken was ik er ook niet op gebrand alles van hun privéleven te weten…

  5. Ik ook niet. Los van dat die mensen problemen hebben, hebben ze ook talenten. Acteren en/of film maken kunnen ze nu eenmaal. Dat je er dan net wat anders naar gaat kijken snap ik wel. Al zal dat bij veel mensen waarschijnlijk ook wel weer wegebben.

  6. Ik zou nog rustig oude (en, als dat na alle schandalen nog mogelijk is) nieuwe films van zo’n acteur zien. Of dat nou Spacey is, of comedian Louis C.K. Waarom zou je jezelf weerhouden om pareltjes als American Beauty te kijken, vanwege een viespeuk? Het is niet dat Kevin Spacey zichzelf speelt. En wat Louis C.K. betreft, dat vind ik nog steeds een held qua komedie. Mijn respect voor hem is iets gedaald, maar dat heeft niets met zijn werk te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.