Vraag van de week: Wat zijn volgens jou de gevaren van een extreem groot filmaanbod?

Vraag van de week

Het aantal films waaruit we kunnen kiezen is natuurlijk al enorm, maar elk jaar lijken er meer en meer films uit te komen waardoor de kans steeds groter is dat je een bepaalde film niet gezien hebt of andersom, dat je een film wel bekeken hebt maar eigenlijk maar weinig anderen kent die ‘m wel hebben gezien zodat je het er over kunt hebben. Het betekent ook dat filmliefhebbers af en toe zo overspoeld zijn aan keuze dat er een soort keuzestress onstaat, waardoor je misschien wel meer dan tien minuten aan het beslissen bent wat je nu gaat kijken en uiteindelijk maar de TV uit zet. We leven in een wereld van veel aanbod, maar dat heeft ook z’n negatieve kanten.

Wat zijn volgens jou de gevaren van een extreem groot filmaanbod?

15 reacties op “Vraag van de week: Wat zijn volgens jou de gevaren van een extreem groot filmaanbod?

 1. Hahaha herkenbaar, dat van de televisie uitzetten. Ik wils soms ook zoveel zien dat ik keuzes moet maken. Ten eerste omdat de film bijvoorbeeld niet draait op een bepaald tijdstip, maar ook omdat hij later niet op een VOD dienst te zien is. Het gevaar voor mij dat wanneer ik alles wil zien, dat ik niet meer aan bloggen toekom, of andersom. Daarnaast zou ik best een dag minder willen gaan werken in de toekomst, zodat ik een vaste filmdag zou hebben. Maar ja, dat moet financieel ook allemaal maar kunnen natuurlijk. Dilemma’s!

  • Ja, soms moet je leren loslaten en iets maar niet zien 😉 Uit ervaring kan ik je aanraden dat een dag minder werken heel erg helpt!

 2. Ik heb er ook soms last van, maar wat ik af en toe doe, is mezelf opleggen naar welke film ik de volgende keer zal kijken. Dan komt er een film bij mij op die ik wil zien en dan zeg ik (tegen mezelf uiteraard) dat ik naar die film kijk bij de volgende gelegenheid. Dat helpt om de keuze stress te verminderen.

 3. Twee grote gevaren:

  -Je ziet gewoonweg te veel troep. Diensten als Netflix vergroten mijns inziens dat risico, doordat het steeds gemakkelijker is geworden zomaar even iets aan te klikken (i.p.v. dat je een film bewust opzoekt).

  – Aangezien het groeiende filmaanbod met name nieuw werk bevat (dat gretig wordt geraadpleegd), slinkt de aandacht voor oudere (kwaliteits)films. We hoéven niets meer te kijken van voor de eeuwwisseling, er is immers genoeg nieuw materiaal.

  Goede vraag;)

  • Maar je kan ook positief worden verrast door dat grote aanbod.

   Tsja, dat laatste heb je wel een punt. Maar echte filmliefhebbers willen oudere titels echt wel zien denk ik….

 4. Dat je inderdaad veel films noodgedwongen moet overslaan terwijl deze enorm goed kunnen zijn. Daarnaast is het ook niet meer bijzonder om naar een bioscoop te gaan. Vroeger had je met de beperkte keuze nog wel echt het gevoel dat je een keer in de zoveel tijd een echt uitje had. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ik iets ouder word en dat de bioscoop niet meer zo indrukwekkend is als voorheen, maar toch…

  • Ja, ik merk steeds vaker dat ik besluit op m’n vrije dag niet naar de bios te gaan omdat ik weet dat de meeste titels binnen een maand of twee toch wel thuis te zien zijn…

 5. Het fijne van een film op een gewone TV-zender is dat je kan kijken of niet. Als ik er voorbij zapp is hij gewoon dan op TV, weinig keuzestress. Ik kijk dan heel vaak een film gewoon uit. Sta ik voor mijn DVD kast of kijk ik rond op NETFLIX, dan kijk ik veel films gewoon niet omdat ik op dat moment denk… mwahhhh, andere keer. Heel gek.

  In de bios zag ik vroeger ongeveer 120 films per jaar. Veel geweldige films, maar ook een ontzettende hoop crap. Ik ben nu kritischer; 50/60 films per jaar in de bios. Als ik n film dan niet zag, dan was ik vast niet echt geintresseerd.

 6. Ik vind het geen probleem, eigenlijk. Je weet toch wel waar je wel of niet van houdt, dus de hoeveelheid zou er niet toe moeten doen, lijkt me. Ik ben alleen bang dat die films qua kwaliteit erg achteruit gaan. Dat zie je nu al in het Hollywood-aanbod.

Leave a Reply

Your email address will not be published.