What is Cinema? (2013) – Recensie

Recensie What is cinema

Chuck Workman was voor meer dan 20 jaar editor voor de Oscars en verantwoordelijk voor allerlei montages die het medium film vieren. Hij heeft dus heel wat beelden gezien en heeft met deze documentaire een soort visueel opstel gemaakt waarin hij kijkt naar de geschiedenis van films, de ontwikkelingen daarbinnen terwijl diverse regisseurs aan het woord komen, zoals Alfred Hitchcock/Robert Altman (archief), David Lynch en Michael Moore, die vertellen wat het medium voor hen betekent. Daarnaast is het vooral een stortvloed van beelden uit misschien wel honderden films.

Review What is cinema

Het is een documentaire die niet op zoek is naar een antwoord, maar door middel van de interviews en de beelden je wel aanzet tot nadenken wat het nu is en ook kan zijn. Toch heb je na het kijken het gevoel dat je niet veel wijzer geworden bent, maar waarbij je wel een heleboel prachtige beelden uit diverse films hebt gezien die je naar aanleiding hiervan toch (nog een keer) wilt zien. What is Cinema? is dan ook het beste te vergelijken met zo’n montage tijdens de Oscars, een klein momentje om stil te staan bij deze vorm van kunst en vermaak die misschien geen blijvende indruk achterlaat.

Eén reactie op “What is Cinema? (2013) – Recensie

  1. Pingback: Vraag van de week: Wat is voor jou “cinema”? | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.