Top 10 Robert Zemeckis Films

Top 10 Robert Zemeckis films

Regisseur Robert Zemeckis heeft een lange loopbaan en in z’n carrière al heel wat goede films opgeleverd, maar wat zijn z’n tien beste?

10. What Lies Beneath (2000)


Geschreven door: Clark Gregg
Hoofrollen: Michelle Pfeiffer, Harrison Ford, Katherine Towne, Miranda Otto, James Remar

What Lies Beneath is misschien meer een oefening om Hitchcock na te doen dan echte homage, maar het is effectief. Helemaal de manier waarop het veel van Hitch z’n dramatische camera technieken naar een modern publiek brengt. Wat Zemeckis goed doet is zijn gebruik van digitale effecten, die Hitcock niet to z’n beschikking had, om iets toe te voegen aan de spanning.

9. Cast Away (2000)


Geschreven door: William Broyles Jr.
Hoofdrollen: Tom Hanks, Helen Hunt

Tom Hanks wordt hier een “method actor” deze film van Zemeckis waarin hij gestrand is op een onbewoond eiland. Prachtige locatie, een dominerende vertolking van Hanks en een prachtig gerealiseerde vliegtuigcrash zorgen er voor dat dit een vermakelijke film is die tot nadenken aanzet.

8. I Wanna Hold Your Hand (1978)


Geschreven door: Robert Zemeckis en Bob Gale
Hoofdrollen: Nancy Allen, Marc McClure, Bobby Di Cicco, Susan Kendall Newman, Theresa Saldana, Wendie Jo Sperber, Eddie Deezen

Het is 1964 en de Beatles staan op het punt om op te treden bij de Ed Sulivan show. Fans stormen op het hotel van de band af om een glimp op te kunnen vangen van hun idolen en zes vrienden uit New Jersey proberen hetzelfde. Ze hebben echter grotere plannen.

Rosie (Wendie Jo Sperber) is een Beatles fanatiekeling die er alles voor over heeft om het hotel binnen te komen en Paul McCartney persoonlijk te ontmoeten, terwijl journaliste Grace (Theresa Saldana) hetzelfde wil om dan een foto te kunnen maken omdat ze daarmee kans maakt om te groeien in haar carrière. Hun vriendin Pam (Nancy Allen) wordt ook meegesleurd en het lukt haar om in een karretje voor het eten te verstoppen en in de kamer van The Beatles te komen, waarbij ze toegang krijgt tot de basgitaar van Paul en de ehm…kam van John. Tony (Bobby Di Cicco), een Beatles hater en Janis (Susan Kendall Newman), die protesteer, zijn alleen aanwezig om stennis te schoppen, terwijl Larry (Marc McClure) puur aanwezig is voor Grace. De hele groep komt van de ene in de andere mislukte situatie terecht, terwijl de klok snel aftelt naar het eerste optreden ooit van The Beatles op de Amerikaanse televisie.

7. Death Becomes Her (1992)


Geschreven door: Martin Donovan and David Koepp
Hoofdrollen: Bruce Willis, Goldie Hawn, Meryl Streep

Madeline Ashton (Meryl Streep) is een rijke, bekende toneelspeler die de interesse krijgt van de verloofde van een vriendin. Die vriendin weet hoe Madeline haar geliefden in het verleden wel eens heeft weggekaapt en wil wel eens weten of dat nu ook gebeurt en of Madeline haar charme weer zal inzetten. Helen (Goldie Hawn) neemt haar verloofde Ernest (Bruce Willis) mee achter de schermen om Madeline te ontmoeten. Hij valt meteen voor haar schoonheid, charme en status. Madeline en Ernest trouwen uiteindelijk en Helen blijft alleen achter. Veertien jaar later is alles veranderd. Madeline en Ernest zijn nog steeds bij elkaar maar zei probeert haar vroegere schoonheid terug te krijgen, terwijl hij door alcoholgebruik in een depressie is geraakt. Ze worden beide uitgenodigd voor het publicatiefeestje van een boek. De schrijver blijkt Helen te zijn en wanneer ze aankomen zien ze tot hun grote schrik dat Helen er veel jonger uit zien dan haar leeftijd en verschrikkelijk mooi is. Ze blijkt ze uitgenodigd te hebben om wraak te nemen voor wat ze eerder gedaan heben. Helen probeert haar schoonheid te gebruiken om Ernest voor zich te winnen en Madeline te vermoorden. Ondertussen komt Madeline er achter dat Helen’s jonge uiterlijk een andere oorzaak heeft waardoor Ernest tussen de twee komt te staan.

6. Romancing The Stone (1984)


Geschreven door: Diane Thomas
Hoofdrollen: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny Devito

Een avonturen film in de trant van Indiana Jones. Het was een film waarvoor Zemeckis ingehuurd werd, maar dat merk je amper. Kathleen Turner en de regisseur konden het niet goed vinden omdat ze volgens haar te veel aandacht had voor de camera en niet voor haar. Toch weet Zemeckis een prima rol uit haar te krijgen. Douglas en Turner zijn roekeloos in hun rollen en hun bloeiend liefde wordt nergens kunstmatig of sentimenteel.

5. Contact (1997)


Geschreven door: Carl Sagan
Hoofdrollen: Jodie Foster, Matthew McConaughey, David Morse, Geoffrey Blake, Tom Skeritt, William Fichtner, Larry King

Deze film is gebaseerd op het boek Contact van Carl Sagan. Het vertelt het verhaal van SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) onderzoeker Ellie Arroway (Jodie Foster). Wanneer ze een signaal ontdekt van een buitenaardse levensvorm waarin documentatie staat hoe een machine voor mensen gebouwd moet worden begint er een politiek spel tussen Amerika, religieuze groepen en de rest van wereld over wie de machine zou moeten besturen als het zou worden gebouwd. Het is een fascinerend, menselijk verhaal die zich afvraagt wie we zijn. Jodie Foster is fantastisch als Arroway – ze geeft de film de gegronde, menselijke draai die nodig is om het zo pakkend te maken.

4. Used Cars (1980)


Geschreven door: Robert Zemeckis en Bob Gale
Hoofdrollen: Kurt Russell, Jack Warden, Gerrit Graham, Frank McRae, Deborah Harmon, Joe Flaherty, Michael McKean.

Eén van de vroege samenwerkingen tussen Zemeckis en Gale. Deze film moet het hebben van z’n opvallende script en sprankelende rollen van Kurt Russell en Jack Warden. De film gaat over twee autoverkopers die in oorlog met elkaar zien en de ander steeds proberen te overtreffen met stunts die steeds groter worden.

3. Who Framed Roger Rabbit (1988)


Geschreven door: Jeffrey Price, Peter Seaman
Hoofdrollen: Bob Hoskins, Christopher Lloyd, Joanne Cassidy, Charles Fleischer, Stubby Kaye, Alan Tilvern

Robert Zemeckis had al uitgebreid gebruik gemaakt van special effects in Back to the Future, maar hier (voordat hij later geobsedeerd zou raken door nieuwe technologie) verlegt hij grenzen verder dan hij daarvoor gedaan had. In deze komedische misdaadfilm is het agent Eddie Valiant die samenwerkt met “echte” cartoonfiguren. De technieken die toen gebruikt werden waren “state of the art” en alhoewel effecten nog veel beter zijn geworden ziet deze film er nog steeds goed uit.

2. Forrest Gump (1994)


Geschreven door: Eric Roth
Hoofdrollen: Tom Hanks, Robin Wright Penn, Gary Sinise, Mykelti Williamson, Sally Field, Rebecca Williams

Forrest Gump werd meteen in de harten van bioscoopgangers gesloten. Tom Hanks z’n fantastische acteerprestatie als Forrest Gump werd het iconische beeld van het Hollywood van 1994. Z’n simpele zin: “Life is like a box of chocolates” werd onsterfelijk en z’n levensverhaal dat regelmatig z’n weg doorkruiste met grote historische gebeurtenissen en echte mensen, maakte het karakter meteen een publieksfavoriet.

1. Back To The Future (Trilogie) (1985, 1989, 1990)


Geschreven door: Robert Zemeckis and Bob Gale
Hoofdrollen: Michael J. Fox, Chriostopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover (niet in de vervolgen), Thomas F. Wilson, Elisabeth Shue (alleen de vervolgfilms), James Tolkan, Billy Zane, Mary Steenburgen

Wat zou je doen als je terug in de tijd kon reizen en je ouders kon ontmoeten toen zij nog tieners waren? Dat is het aantrekkelijke idee van Robert Zemeckis z’n Back To The Future. Eigenlijk een film die gebaseerd is op de Amerikaanse droom. Het is op heerlijke wijze gevuld met een nostalgische terugblik op de jaren ’50 die botst met het cultureel-politieke beeld van Marty McFly van de jaren ’80.

Er bestaat geen twijfel dat dit Zemeckis z’n beste film is – een schrijver/regisseur wiens carrière over het algemeen ondergewaardeerd wordt door critici. Het feit dat Steven Spielberg hem hielp om Back to the Future gestart te krijgen en de hulp die hij Zemeckis bij z’n eerste paar films gaf, kunnen redenen zijn waarom velen hem zien als een Spielberg kopie. Terwijl Spielberg, Zemeckis en natuurlijk George Lucas, allemaal opgroeiden waarbij ze laat in de avond B-films uit de jaren vijftig, science-fiction series keken en de tv-revoltie doormaakten, slaagden Lucas en Spielberg er niet in om het geruststellende gevoel van nostalgie van de tweede helft van de 20ste eeuw vast te leggen zoals Zemeckis. Is het niet vreemd dat terwijl Spielberg naar huis belde, hij Richard Dreyfuss bergen van aardappelpuree liet maken en Lucas een oorlog tussen de sterren vocht, dat Zemeckis en schrijver Bob Gale in alle stilte Back To The Future zouden verzinnen – een film die, durf ik te zeggen, het beste science fiction avontuur is dat ooit is gemaakt.

De film wordt alom geprezen en niet alleen vanwege het perfecte script (dat bij diverse filmopleidingen gebruikt wordt als de blauwdruk voor het schrijven van karaktergedreven, vertellende films). Ook het feit dat het zo’n prachtig, verrijkend ideaal onderzoekt speelt mee. Zoals elke goede science fiction, wordt de vraag “wat als…” voorzichtig en gedetailleerd bekeken door de warme regie van Zemeckis en duidelijke richting. Het script zit vol met humor en verwijzingen. De film stapt ook een beetje af van het idee van de repressieve ouder en laat meer een cyclisch gevoel van geschiedenis zien, net zoals van de manier waarop mensen zich gedragen.

Toch had de film er heel anders uit kunnen zien ware het niet voor twee fantastische hoofdrollen. Michael J. Fox en Christopher Lloyd hebben in andere films misschien meer moeten vragen van hun acteertalent, maar ze hebben nooit, daarna en daarvoor niet, hun karakters zo goed uitgebeeld of met zoveel grappige chemie. Lloyd’s Doc Brown is een soort gestoorde wetenschapper die vol zit met bijna kinderlijke enrgie. Z’n optimistische instelling en morele waarden lijken aan te geven dat als hij de kans had hij een Frankenstein zou maken van dode dichters, Peace Corp leden, Vietnam helden en JFK. Z’n energie wordt geankerd door Fox z’n tiner die zichzelf elke keer in problemen brengt wat de basis is voor niet alleen het avontuur van z’n leven, maar ook voor dat van z’n ouders. Natuurlijk is het niet mogelijk om te vermelden dat Crispin Glover goed was als de vader van Fox en Thomas F. Wilson heerlijk is als de pestkop van de school. Het is pas wanneer je al deze elementen evalueert en even stilstaat op de indrukwekkende manier waarop de filmmaker tijdreizen heeft gebruikt, dat je je realiseert hoe geniaal de film is.

Natuurlijk volgden er nog twee vervolgen en het is maar moeilijk om ze als losse films te zien. De originele film is beter, maar de tweede liet de donkerste kant van tijdreizen zien waarbij Zemeckis zich afvroeg wat voor negatief effect dat kan hebben op een wereld die er niet mee kan omgaan. De derde liet zien dat niet alle vervolgen slecht hoeven te zijn, en deel twee in z’n schaduw zette door terug te keren naar de normen en waarden die het origineel zo leuk maakten. Vergeet Indiana Jones, Star Wars, Three Colours en Lord of the Rings – dit is de beste trilogie die er is.

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

13 reacties op “Top 10 Robert Zemeckis Films

 1. Mooie lijst, maar ‘Cast Away’ blijf ik een oersaaie film vinden. Precies of Hanks eens wilde laten zien hoe goed hij wel kan acteren… Bijna alle andere zijn uitgegroeid tot klassieker. En ‘Back to the future’ heb ik ondertussen al meer dan 10 keer gezien en hij blijft even goed…

  • Zelf ben ik wel fan van die film en het is eentje die ik zo af en toe weer opzet. Maar kan me voorstellen dat niet iedereen van deze film geniet 🙂 Ik durf niet te zeggen hoe vaak ik Back to the Future gezien heb, maar dat is in ieder geval heel wat keer.

 2. Ja ik vind Cast Away ook briljant. Mooi om te zien hoe je omgaat met eenzaamheid en hoop en dat dat langzaam maar zeker vervaagt.

  Daarnaast uiteraard ook groot fan van de Back to the Future Trilogie. Maar ja, wie niet?

 3. Ik heb (schande!) niet al deze films gezien, maar “Cast Away” vind ik persoonlijk geweldig. Altijd weer leuk om te zien hoe meningen over films uiteen lopen.

  • Ja, Dan heeft een mooie lijst samengesteld waar ik me in kan vinden. Romancing the Stone heb ik vorig jaar voor het eerst gezien en was erg vermakelijk. Roger Rabbit is ook een aanrader en een film die niet verouderd aanvoelt. De combinatie tussen echte personen en cartoons is overtuigend.

  • The Polar Express? Ik ben wel benieuwd waarom….mijn eerste reactie bij die titel is altijd de “dode ogen” van de personages. Het was wat mij betreft een ambitieus project dat niet die visie overtuigend heeft gerealiseerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.