Publieke Werken (2015) – Recensie

Recensie Publieke werken

M’n ontdekkingstocht in de Nederlandse film gaat verder met Publieke Werken. Een film die me niet echt aansprak en waarbij ook een interview dat ik met de hoofdrolspelers zag (bij de Wereld Draait Door) me niet meteen enthousiast maakte. Geen film dus die ik in de winkel zou aanschaffen, maar nu hij beschikbaar is op Netflix wel eentje die ik toch wel een kans wilde geven. Juist omdat het een Nederlandse film is die niet gemaakt lijkt te zijn voor vrouwen, maar die een stukje Nederlandse geschiedenis wil belichten.

Review publieke werken

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman en vertelt het verhaal van drie neven. Vioolbouwer Walter Vedder (Gijs Scholten van Aschat) woont recht tegenover het in aanbouw zijnde Centraal Station van Amsterdam. Op de plek waar zijn winkel en huis staat zal het Victoria hotel gebouwd worden. Hij gaat in onderhandeling met de aannemer om zo’n hoog mogelijk bedrag te ontvangen voor zijn pand. Door zijn hebzucht verlopen de onderhandelingen echter moeizaam. Op een gegeven moment komt zijn neef uit Amerika, Al Vedder, die als factor werkt en mensen helpt om de overtocht naar Amerika te maken. Walter heeft het hier over als hij bij z’n andere neef, Christof Anijs (Jacob Derwig), op bezoek is. Christof is een lokale apotheker in Hoogeveen die zich het lot van de lokale turfstekers erg heen aangetrokken en regelmatig handelingen doet die alleen maar door een arts gedaan zouden mogen worden. Daardoor krijgt hij problemen met de lokale dokter en z’n vrouw. Samen met Walter besluit hij een plan te maken om de turfstekers naar Amerika te laten gaan.

“geslaagd historisch drama…”


 Publieke Werken speelt zich af rond het einde van de 19e eeuw en die tijdsperiode komt hier goed tot leven. De sets, grotendeels Amsterdams nagebouwd in Hongarije, worden door de overtuigende aankleding tot leven gebracht en met behulp van goed uitziende CGI uitgebreid in de vorm van het Centraal Station en stukken Amsterdam. Maar natuurlijk vormt het verhaal het hart van de film, waarbij vooral de focus ligt op Walter en Christof en de problemen waar ze beide mee worstelen. Relatief kleine issues, die voor beide grote gevolgen kunnen hebben. Dankzij het overtuigende spel van van Aschat en Derwig is Publieke Werken een geslaagd historisch drama geworden, waardoor je bij je volgende bezoek aan het centrum van Amsterdam toch iets anders naar het Victoria Hotel zal kijken.

Publieke Werken is beschikbaar via Netflix

2 reacties op “Publieke Werken (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.