KINO Rotterdam: Een eerste kennismaking

KINO Rotterdam Gouvernestraat

Bij het betreden van het gebouw aan de Gouvernestraat, tussen de Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg in, is het duidelijk dat er hard gewerkt wordt. Je wordt verwelkomd door verfdampen, stof, stellages, bouwlampen en werklieden. En alhoewel het allemaal nog niet af is, kan je al heel duidelijk de eerste glinsteringen zien van wat er op deze plek binnenkort zal worden geopend, de vijfde bioscoop van Rotterdam: KINO. Een bioscoop die zich niet alleen wil onderscheiden met het onder andere aanbieden van films waar normaal maar weinig plek voor is in Rotterdam, maar meer wil zijn dan alleen een bioscoop. Een plek om te gaan eten, elkaar te ontmoeten en ook om te werken.

KINO Rotterdam Gouvernestraat

Het gebouw zelf heeft een lange geschiedenis, ook op het gebied van film, waarover je meer kan vinden in De “verdwenen” bioscopen van Rotterdam: Lantaren/Venster.
Aan de buitenkant is er nog weinig verandering te zien. De posters vermelden “KINO Zomer 2016: een nieuw filmtheater in Rotterdam” en als je heel goed kijkt ontdek je kleine wijzigingen boven de ingang, waar voorheen een klein hekje stond die nu vervangen is door twee glazen ramen.

Meer dan een bioscoop

KINO affiche

Het zijn Jan de Vries en Frank Groot die het idee van KINO bedenken. Jan begeleid me door het gebouw en het is al meteen duidelijk dat hij vol passie over films kan praten en ook een goed beeld heeft van wat Rotterdam op het moment mist. Te weinig ruimte voor bepaalde type films, amper mogelijkheden om klassiekers op het grote doek te bekijken en een plek waar je graag bent, ook al ga je niet meteen naar de film toe.

Bar & Restaurant

Dat komt al meteen naar voren door de positionering van de kassa, die niet meteen bij de ingang zal staan, maar naast de bar zodat deze niet wordt ervaren als een soort kunstmatige barrière om een kijkje binnen te nemen. Het moet een plek zijn waar je ook naartoe gaat om te drinken en te eten. De contouren van de keuken zijn al zichtbaar. De bar is recent geplaatst.

KINO restaurant

BURO

Naast uitgaan biedt het gebouw in de vorm van BURO ook werkplekken voor de audiovisuele branche. Wanneer de filmzalen niet in gebruik zijn kunnen deze gebruikt worden door de mensen die in het gebouw werken, waardoor er een nauwe band is tussen het produceren boven en bekijken ervan beneden.

Films

De filmprogrammering zal divers zijn. Dit wordt gerealiseerd door deze door verschillende personen te laten doen. Ari Deelder zal bijvoorbeeld maandelijks een film selecteren. De eerste is de “Odorama”-film Polyester (waarbij je door middel van kraskaarten geuren van de film kan ruiken). Maar ook filmklassiekers als Chinatown of Ghostbusters (zo rond Halloween) zullen worden vertoond naast het nieuwste arthouse aanbod.

Voor al dat aanbod heeft KINO maar liefst vier zalen, waar nog hard wordt gebouwd. In zaal 3 moeten er nog 70 stoelen geplaatst worden, maar de overige zijn al in een vergevorderd stadium en daar kon ik een kijkje nemen.

Zaal 1

KINO zaal 1 Rotterdam

Zaal 1 is de grootste en heeft 210 stoelen. Alhoewel het doek nog moet worden gespannen vallen een aantal zaken meteen op. De gangpaden zijn (overigens in alle zalen) lekker ruim, zodat je comfortabel zit. Voor Cineville pashouders dus een reden om nog een tweede film te pakken.

KINO zaal1

Daarnaast is in het plafond de lantaren in ere hersteld. Het bleek bij de verbouwing in slechte staat te zijn, maar ziet er strak uit en draagt bij aan de uitstraling van de zaal.

KINO Rotterdam zaal 1

Zaal 2

KINO vloer 3

Bij binnenkomst van deze zaal zal menig filmhart al wat sneller beginnen te kloppen. Het tapijt in deze zaal heeft namelijk hetzelfde motief als die in het Overlook hotel in The Shining. Jan de Vries vertelt dat dit nu al een beetje z’n favoriete zaal is omdat deze klein en knus is.

KINO zaal 3 The Shining

Het gebogen plafond heeft niet langer meer de lampen die er vroeger in zaten, maar bestaat uit een aantal gedeeltes die van achteren verlicht zijn. Deze zaal biedt plek aan 66 bezoekers.

KINO Zaal 3 stoelen Rotterdam

Zaal 4

Kino Zaal stoelen2
Deze voormalige gymzaal (achter de schermen is de kleedkamer nog aanwezig) is omgetoverd tot een ruime zaal met 111 paars getinte zitplaatsen en speelse lijnen op de vloer.

Kino Zaal stoelen

KINO TRIALS

Voordat KINO daadwerkelijk opent zijn er van 16 september tot half oktober de KINO TRIALS, waarin er wordt ge-proefdraaid (ook letterlijk, want de bar en keuken zijn dan ook open). Gedurende deze periode is de bioscoop vanaf 16:00 uur open en zijn er speciale programma’s voor diverse doelgroepen:

• Op 21 september is er bijvoorbeeld de Tosti Treffer, waar de creatieve community van Rotterdam bij elkaar samenkomt

Weekend
• Naar aanleiding van Pride is er op zondag 25 september een vertoning van de film Weekend

• Woensdag 28 september zijn Rotterdamse ondernemers welkom om te komen kijken en mee te denken aan nieuwe ideeën

• KINO wil ook de buurt betrekken en daarom is er op 4 oktober een bewonersavond waarbij er voor 2,50 kan worden gegeten. Ook wordt de fantastische documentaire Rotterdam 2040 getoond

Hell or High Water KINO
• 13 oktober kunnen Cineville pashouders naar een pre-opening om de première van Hell or High Water bij te wonen

• 14 oktober is er in samenwerking met Rotown, BAR3 en Vibes het evenement CBGB Night: Danny Says.

Zo kunnen het publiek en KINO elkaar beter leren kennen voordat deze nieuwe plek voor film (en meer) vanaf 20 oktober echt open is. Tijdens die openingsweek staat er ook een speciaal programma gepland (maar daar schrijf ik tegen die tijd meer over). Mijn eerste kennismaking was in ieder geval erg positief en doet me overwegen om een Cineville pas te gaan aanschaffen.

Meer informatie kun je natuurlijk vinden op de site van KINO Rotterdam zelf.

13 reacties op “KINO Rotterdam: Een eerste kennismaking

  1. Pingback: KINO Rotterdam open | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.