Ice Age: Collision Course (2016) – Recensie

ICE AGE 5 recensie

Ice Age van Blue Skies Studios is in sommige opzichten een beetje te vergelijken met Carl Douglas. Deze artiest scoorde in 1974 een hit met het nummer Kung Fu Fighting. Hij bleef vervolgens nummers met hetzelfde thema maken in de hoop om de magie van het origineel te evenaren. Een aantal jaar geleden zag ik een documentaire waarin hij zelfs van het origineel nog allerlei remixes maakte om nog te teren op zijn moment uit de popgeschiedenis. Als je kijkt naar Ice Age, dan was de eerste film een succes op zowel financieel als kritisch vlak. En alhoewel de vervolgen nog steeds genoeg geld opleverden vertelt de Rotten Tomatoes score een heel ander verhaal over hoe het door de critici ontvangen werd. Het origineel had nog een score van 77%, maar de drie vervolgen erna scoorden respectievelijk 57%, 45% en 37%. Nu heeft Blue Skies naast Ice Age natuurlijk ook nog andere films gemaakt zoals Rio, Epic en de Peanuts film, maar zouden ze er niet verstandig doen de realiteit onder ogen te zien en deze prehistorische dieren te laten uitsterven?

ICE AGE 5 review

De karakters uit de vorige delen zijn weer terug en deze keer wordt de aarde bedreigd door een naderende meteoriet en proberen de personages een plan te bedenken om het te stoppen. Verder moet mammoet Manny zien om te gaan met de vriend van z’n dochter en is Sid nog steeds op zoek naar een nieuwe liefde.

Maar er is maar één karakter die zoals altijd de film echt de moeite waard maakt en dat is Scrat. En ik zat dan ook echt te wachten op de stukjes waarin deze ratachtige weer zijn voorliefde voor eikels liet zien. Helaas heeft Blue Skies besloten voor zijn gedeelte simpelweg de eerder uitgebrachte short Cosmic Scrat-tastrophe in z’n geheel te gebruiken waardoor er op dat vlak weinig nieuws is te zien.

“was het beter geweest als ze de meteoriet niet hadden kunnen stoppen…”


 En dan blijft alleen nog het verhaal over de meteoriet over en dat is allesbehalve spannend of logisch. Er is geen moment dat je het gevoel krijgt dat de personages in gevaar zijn en de uiteindelijke oplossing ontdekken ze ook maar toevallig. Voor het jonge publiek zitten er nog genoeg “scheet-grappen” in om ze te laten lachen, maar als ouder is het een ramp om het uit te zitten. Met 18% op Rotten Tomatoes is dit dan ook de slechtste Ice Age films in de serie en was het beter geweest als ze de meteoriet niet hadden kunnen stoppen, dan had ik mogelijk nog iets van emotie gevoeld. Blue Skies Studios, denk aan Carl Douglas en maak iets origineels.

4 reacties op “Ice Age: Collision Course (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.