Beltracchi: The Art of Forgery (2014) – Recensie

Recensie Beltracchi

Binnen de kunstwereld zijn de meestervervalsers de meest interessante personen, niet omdat ze er vaak zoveel geld aan verdienen en er in slagen om diverse experts om de tuin te leiden, maar simpelweg omdat ze in staat zijn de stijl van diverse andere kunstenaars eigen te maken en soms zelfs beter werk te produceren. Wolfgang Beltracchi is daar een voorbeeld van, een zeer rationele man die min of meer door de liefde voor kunst van z’n vader in dat wereldje rolde en er door de jaren heen achterkwam dat hij veel geld kon verdienen als hij schilderijen aanpaste en later vervalste. Het leverde hem miljoenen op, maar uiteindelijk ook een gevangenisstraf.

Review beltracchi

Deze documentaire geeft vooral inzicht in z’n werkwijze, de manier waarop hij naar kunst kijkt (als eigenlijk iets wat niet zo heel bijzonder is) en het feit dat hij de passie die hij heeft liever richting z’n gezin geeft. Daarnaast komen mensen aan het woord die slachtoffer zijn geworden van de valse kunst van Beltracchi, maar uiteindelijk (toen de waarheid bekend werd) vaak gecompenseerd zijn. Een lichte, maar vermakelijke film die achter de schermen van de kunstwereld kijkt, met als middelpunt een kunstenaar die iedereen tientallen jaren te slim af was.

Deze documentaire is beschikbaar via Netflix

8 reacties op “Beltracchi: The Art of Forgery (2014) – Recensie

    • Er zijn op dat vlak best wel een paar interessante documentaires….ik zal er binnenkort eens een post aan besteden 🙂

    • Natuurlijk is het voor de originele schilder vervelend, maar het is wel ontzettend knap dat iemand dat kan en iedereen te slim af weet te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.