The Attorney (2013) – Recensie

The Attorney recensie

Ik heb het wel eens eerder geschreven, maar naar mijn mening komen er de laatste jaren veel te weinig “court room drama’s” uit. Je zag het een beetje in Bridge of Spies en Making a Murderer ging over een echte zaak, maar het lukt me niet om uit m’n hoofd een lange lijst recente titels op te noemen. Dat is jammer, want het is een genre dat op z’n eigen manier spannend is, waarin advocaten en aanklagers elkaar verbaal proberen te overtreffen en feiten boven water proberen te krijgen die er voor zorgen dat degene in het beklaagden bankje vrij komt of veroordeeld wordt. Een film met de titel The Attorney sprak me dan ook erg aan.

The Attorney review

Song Woo-seok (Kang-ho Song uit The Host) is nooit afgestudeerd en is er in geslaagd door zelfstudie z’n vergunning weten te krijgen om te kunnen werken als advocaat. Andere advocaten kijken op hem neer, maar hij weet waar de kansen op de markt liggen. Na een wijziging van de wet mogen naast notarissen namelijk ook advocaten zich op de huizenmarkt begeven en al snel weet hij veel succes te behalen, ondanks diverse protesten. Hij verdient veel geld en kan samen met z’n gezin eindelijk in het appartement gaan wonen dat hij altijd wilde hebben. De film speelt zich af in de jaren tachtig en in Zuid Korea waren er destijds veel studenten protesten. Song trekt zich hier echter weinig van aan, zelfs als een oud studiegenoot hem wijst op wat er gebeurt en dat hij helemaal niets doet.

Dat verandert echter wanneer de zoon van een bevriende restauranteigenaar onverwacht wordt opgepakt en spoorloos verdwijnt. Dan pas openen z’n ogen voor de werkelijkheid en ziet hij hoe de staat onrechtmatig mensen oppakt omdat ze communist zouden zijn, martelt en op daarmee valse verklaringen verkrijgt om ze daarmee te veroordelen. Het maakt van Song een projectiel die bereid is om er alles voor te doen om de jongen te verdedigen, zelfs als hij daarmee alles wat hij de jaren daarvoor heeft opgebouwd kan verliezen.

“niet alleen een film die vermaakt…”


 Het verhaal is gebaseerd op het leven van voormalig president Roh Moo-hyun toen hij nog advocaat was. Alhoewel het natuurlijk gedramatiseerd is begrijp je goed waarom deze persoon uiteindelijk op dat ambt terecht is gekomen. Kang-ho Song speelt z’n karakter met veel emotie en weet de frustratie en het ongeloof tijdens de rechtszaak met zoveel gevoel uit te drukken dat je dat als kijker ook voelt. Z’n strijd tegen het vals gebruiken van de nationale veiligheidswet wordt op voortreffelijke wijze uitgewerkt. Dit is niet alleen een film die vermaakt, maar tegelijkertijd historisch besef kweekt. Het is het soort “courtroom drama” waar ik naar op zoek was en deze film slaagde er in m’n verwachtingen te overtreffen.

7 reacties op “The Attorney (2013) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.