Black Sea (2015) – Recensie

Recensie Black Sea

Onderzeebootfilms zijn de instant koffie onder de films. Bij instant koffie schep je de korrels in je mok, voegt je wat water toe (en eventueel nog melk en suiker voor de smaak) en je hebt een kop koffie. Bij film over duikboten neem je een groep mannen, stopt ze in een onderzeeër en voeg je water toe en de emoties die bij zo’n situatie horen komen dan vanzelf naar boven. In het algemeen zijn films in dit genre zelden slecht, dus ik was dan ook erg benieuwd of dat ook gold voor Black Sea, met Jude Law in de hoofdrol.

Review Black Sea

Kapitein Robinson (Jude Law) werkt al jaren bij een bedrijf totdat hij plotseling te horen krijgt dat hij wordt ontslagen. Persoonlijk gaat het al niet zo goed met hem en zijn ontslag komt dan ook als een grote schok. Hij gaat naar een bar met een aantal voormalige collega’s en hoort daar het verhaal over een gezonken Nazi duikboot in de Zwarte Zee die voor miljoenen euro’s aan goud zou vervoeren. Dat het goud nooit geborgen is komt door de oorlog tussen Rusland en Georgië. Robinson besluit iemand te zoeken die wil investeren zodat ze met een klein team in een onderzeeboot onopgemerkt langs de Russische vloot kunnen gaan om het goud te gaan halen. De onderzeeboot die ze krijgen lijkt van een schroothoop te komen en de leden van de crew hebben allemaal hun eigen redenen om mee te doen aan deze gevaarlijke missie.

“gaat om onderlinge relaties en overleven…”


 Psychologie speelt altijd een belangrijke rol bij dit soort films en op dat vlak biedt Black Sea genoeg spanning. De crew is net groot genoeg om de boot te bemannen, maar dat betekent niet dat iedereen het goed met elkaar weet te vinden. Hier is er amper sprake van een externe vijand (slechts in één scene komt een andere onderzeeboot voor), maar gaat het om de onderlinge relaties en het overleven wanneer er dingen fout dreigen te gaan. Door de claustrofobische omgeving zit je als kijker op het puntje van je stoel. Het voortreffelijke acteerwerk van de gehele cast verkoopt de situatie waar ze zich in bevinden. Het verhaal weet te boeien en het einde was anders dan ik had verwacht. Ook al hou ik niet van koffie, toch smaakte Black Sea prima.

10 reacties op “Black Sea (2015) – Recensie

  1. Deze lijkt me heel interessant. Ik houd wel van films in een claustrofobische setting waar je ziet dat de spanningen onderling toenemen.

    Ik heb trouwens gekeken naar de mailinstellingen, maar ik krijg dagelijks een mailtje binnen met de nieuwste berichten op mijn blog. Vreemd dat dit niet bij jou het geval is. Of werkt het inmiddels wel?

    • Dan is het zeker een film om een keer op te zetten.

      Ik heb nog even gekeken, maar zie geen nieuwe posts in m’n mailbox staan helaas

Leave a Reply

Your email address will not be published.