A Perfect Day (2015)

Recensie A Perfect Day

Alhoewel we allemaal het liefst een einde aan de oorlogen in de wereld zouden zien, lijkt dat een droom die niet realiseerbaar is. Als er ergens een oorlog stopt, is er wel een andere plek waar er weer één begint. A Perfect Day speelt zich af in de Balkan, op het moment dat de oorlog bijna voorbij is en de VN er alles aan doet om de regio weer veilig te maken. Een team van artsen zonder grenzen werkt in het gebied en heeft als taak om er voor te zorgen dat alle waterputten schoon drinkwater bevatten. Dat kan betekenen dat er lichamen uit zo’n put moeten worden gehaald, zodat het water bruikbaar blijft. Mambrú (Benicio Del Toro) is bezig het lichaam van een forse en gezollen man met z’n auto uit een put te takelen, maar omdat hij geen goed touw heeft mislukt deze actie. Hij neemt contact op met z’n collega B (Tim Robbins), die samen met nieuweling Sophie (Mélanie Thierry) in een andere auto te hulp schiet. Het is het begin van een lange dag…

Review A Perfect Day

Als je deze film een andere subtitel zou moeten geven dan zou dit waarschijnlijk zijn A Perfect Day: The Search for Rope. Het woord touw wordt tijdens deze film zo vaak uitgesproken dat het op een gegeven moment redelijk irritant begint te worden. Het is duidelijk dat ze een goed touw moeten hebben om hun werk te kunnen doen, maar als dat eenmaal duidelijk is kan het beter gewoon getoond worden dat ze aan het zoeken zijn. Tijdens die zoektocht lopen ze gevaar omdat het land niet alleen vol mijnen ligt, maar ook omdat nog niet iedereen weet dat de oorlog voorbij is en elke persoon bewapend kan zijn. Dat zijn echter niet de enige issues, ook moet het team nog verantwoording afleggen aan de VN, die strikt vasthoudt aan hun regels. Bureaucratie beperkt hen diverse malen, terwijl ze een probleem relatief makkelijk zouden kunnen oplossen. In die omgeving moeten Mambrú en zijn team hun werkzaamheden uitvoeren. Een onverwacht onderzoek en het oppikken van een jongen bemoeilijkt de situatie nog verder.

“weet de gevolgen van oorlog heel scherp duidelijk te maken…”


 A Perfect Day is een film die op een aantal vlakken uitstekend werkt, maar toch als geheel niet helemaal goed uit de verf komt. Je krijgt een goed gevoel hoe moeilijk het is om in een oorlogsomgeving te werken en te (over)leven en welke verschrikkelijk taferelen je mogelijk te zien krijgt. Ondanks het serieuze onderwerp bevat de film ook humor, waar Tim Robbins voornamelijk verantwoordelijk voor is. Het is een manier om met de situatie om te gaan en kan me het voorstellen, maar hierdoor lijken bepaalde momenten simpelweg minder spannend te zijn. Alhoewel de acteurs goed hun best doen had ik helaas niet constant het gevoel dat ik naar personages zat te kijken, waardoor ik dus niet helemaal het verhaal ingetrokken werd. Om A Perfect Day een slechte film te noemen gaat echter te ver, want het weet tot op een bepaald niveau de gevolgen van oorlog heel scherp duidelijk te maken waardoor je je beter kan inleven in wat mensed nie daar wonen moeten doormaken of waarom sommige van hen besluiten te vluchten.

4 reacties op “A Perfect Day (2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published.