What Happened, Miss Simone? (2015)

Recensie What happened, Miss Simone

Nina Simone is een naam die veel mensen zullen kennen. De zangeres had hits met nummers als “My Baby Just Cares for Me”, “Feeling Good” en “Ain’t Got No, I Got Life”. Het waren liedjes die ik allemaal kende, maar ik wist verder niets van deze artieste. Deze Netflix documentaire laat zien wat voor leven Nina Simone had en dat is een stuk donkerder dan je zou verwachten.

Review What Happened, Miss Simone

Nina Simone groeide op in een tijd waarin rassenscheiding nog bestond. Als jong meisje kreeg ze veel pianoles en ze was zo goed dat ze daar haar carriere van zou kunnen maken. Toch werd ze door haar huidskleur geweigerd aan een belangrijke muziekschool. Ze kon zichzelf verliezen in de muziek en bleef doorzetten, wat uiteindelijk tot succes zou leiden, maar diverse gebeurtenissen in haar leven maakte haar een persoon met veel innerlijke demonen. Ook de mensen om haar heen bleken niet altijd het beste voor haar te zijn. Zo was haar man gewelddadig en kon ze dat op een gegeven moment niet meer aan. Ze maakte ook zelf keuzes die voor haar principes misschien de juiste waren, maar die een grote klap betekenden voor haar loopbaan. Ze deed sterke uitspraken en maakte muziek die niet op de radio werd gespeeld vanwege de boodschap. Ze besloot op een gegeven moment zelfs Amerika te verlaten om in Afrika te gaan wonen en kampte met zware psychische problemen. Tegen het einde van haar leven wist ze nog wat van haar glorie terug te winnen, maar deze documentaire laat zien dat ze een zwaar leven heeft gehad.

Dit verhaal is op uitstekende wijze in elkaar gezet door regisseur Liz Garbus, die naast archiefbeelden en diverse optredens ook haar dochter en vrienden van Simone interviewde. Daardoor is het een documentaire geworden die een gezicht en een verhaal geeft aan die bekende naam en je haar muziek juist daarom nog meer waardeert.

2 reacties op “What Happened, Miss Simone? (2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published.