Fantastic Four (2015)

Recensie Fantastic Four

Marvel heeft de afgelopen jaren een naam opgebouwd als het gaat om superheldenfilms. Niet alleen zijn ze financieel erg succesvol, ook de kwaliteit ligt gemiddeld erg hoog. Het publiek kijkt uit naar nieuwe superheldenfilms binnen het “Marvel Cinematic Universe” en alhoewel het Marvel logo als eerste in beeld verschijnt bij de opening van de film is dit geen film die gemaakt is door Marvel Studios. De rechten op de Fantastic Four zijn namelijk in handen van 20th Century Fox (net zoals Sony de rechten op Spiderman heeft) en om er voor te zorgen dat deze niet terug zouden vallen werd er een nieuwe film gemaakt. Niet een derde deel op de vermakelijke (maar niet bijzondere) eerste twee films, maar een reboot.

Review Fantastic Four

Een reboot betekent natuurlijk weer een nieuwe “origin story” (iets waar ik langzaam erg moe van aan het worden ben). Reed Richards (Miles Teller) is als kind een buitenbeentje. Hij droomt over uitvindingen die z’n natuurkundeleraar voor onmogelijk houdt, maar blijft desondanks ontwikkelen. Uiteindelijk leidt dat tot een teleportatiemachine. Hij verbetert zijn ontwerp en wordt jaren later op de “science fair” aangesproken door Dr.Franklin Storm (Reg E. Cathey) en Sue Storm (Kate Mara). Ze zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van teleportatie en Reed heeft de missende kennis om het project tot een succes te kunnen maken. Hij besluit op hun aanbod om deel uit te maken van hun team aan te nemen en samen met Victor von Doom (Toby Kebbell) en Johnny Storm (Michael B. Jordan) ontwikkelen ze het apparaat. De eerste tests gaan goed, maar wanneer het leger dreigt hun project over te nemen besluiten de jonge wetenschappers (samen met een vriend van Reed) de machine zelf te proberen. Ze komen terecht in een andere wereld en wanneer er iets onverwachts gebeurt krijgen de diverse leden van de groep vreemde krachten.

Bespreking Fantastic Four

Regisseur Josh Trank maakte eerder het interessant Chronicle, over tieners die plotseling superkrachten kregen. Het lijkt dan ook geen grote stap om hetzelfde te doen bij een groep jonge wetenschappers die uiteindelijk de Fantastic Four zullen worden. Toch is het eindresultaat allerminst een film die goed uit de verf komt. De opbouw naar het uiteindelijke ongeluk is erg lang en wanneer de vier uiteindelijk hun krachten krijgen wordt er aanvankelijk een toon neergezet van “body horror”, waarbij het schokkend is om Johnny Storm brandend te zien en Reed Richards met uitgerekte ledematen. Maar helaas wordt daar te weinig mee gedaan wanneer de film plotseling een jaar vooruit schiet en de leden van de groep maar weinig moeite lijkt te hebben met hun krachten.

De verwachting van een superheldenfilm is ten minste actie en daar heeft Fantastic Four bijzonder weinig van. Een gevecht tegen het einde van de film is de enige, maar deze voelt aan alsof deze er op het laatste moment is bij verzonnen en snel is gemaakt, waardoor het geen logisch onderdeel is van het gehele verhaal. Het maakt van Fantastic Four een frustrerende film om te kijken en daar kan al het acteertalent dat in deze film zit niets aan veranderen. 20th Century Fox en regisseur Josh Trank hebben naar de release van de film allerlei uitspraken gedaan waarom de film zo tegenvalt, maar dat verandert niets aan het eindresultaat. Alhoewel er waarschijnlijk wel een tweede deel zal komen, hoop ik stiekem dat de rechten weer terug zullen gaan naar Marvel zelf, die het verhaal wel tot z’n recht kan laten komen.

12 reacties op “Fantastic Four (2015)

    • Ik had ‘m vorige week donderdag gekeken en alhoewel ik wel wat slechte verhalen gehoord had, had ik de hoop dat ik ‘m zelf wel leuk zou vinden (is vaker voorgekomen bij bepaalde blockbusters, bv. Battle Los Angeles), helaas bleek dat uiteindelijk anders te zijn.

  1. Ik sla deze voorlopig ook over. Wat een waste van een talentvolle cast.

    Ik hoop ook dat de rechten weer naar Marvel zullen gaan. Fox heeft genoeg kansen gehad.

  2. OMG Deze titel wordt ook overal zo genadeloos afgeserveerd. Ik kan de film min of meer gratis gaan bekijken maar wanneer ik daar zelfs geen zin in heb….

Leave a Reply

Your email address will not be published.