De vele gezichten van… Clint Eastwood

Clint-Eastwood

Clint Eastwood werd geboren op 31 mei 1930 in San Francisco. Hij groeide op in Pledmont, Californië. Op Oakland Technical High School wilden verschillende leraren die hem in de school toneelstukken wilden zien, maar hij had hier geen interesse in. In 1951 ging hij het leger in, waar hij werkte als zwemleraar en badmeester. Hij wist het neerstorten van een Douglas AD bomber te overleven. Toen Universal Studio Fort Ord aan het opnemen was werd hij gezien en het resulteerde in zijn eerste kleine rol in Revenge of the Creature (1955). Hij zou hierna verschillende kleine rollen spelen. In de CBS show Rawhide (1959) speelde hij vele jaren en gedurende deze tijd raakte hij geïnteresseerd in regisseren. Hij zou echter pas in 1971 zijn dat hij dat ook daadwerkelijk ging doen.

Sergio Leone gaf hem een rol in A Fistful of Dollars (1964), het begin van de spaghetti westerns. Eastwood zou in z’n carrière in veel westerns spelen, waaronder The Good, the Bad and the Ugly, Hang ‘Em High en Unforgiven. Eén van z’n meest iconische rollen is die van Harry Callahan in Dirty Harry, waarvan zijn woorden “Do you feel lucky, punk?” nog steeds worden herhaald. Hij speelde in onder andere High Plains Drifter, Escape from Alcatraz, The Rookie, In the Line of Fire, The Bridges of Madison County, Million Dollar Baby en Gran Torino. Hij won 4 Oscars (Best Motion Picture en Best Achievement in Directing voor Letter from Iwo Jima, Best Picture en Best Director voor Unforgiven).

Overzicht films rollen Clint Eastwood

Klik voor een grotere versie

Wat is jouw favoriete Clint Eastwood rol?

Lees ook:

8 reacties op “De vele gezichten van… Clint Eastwood

  • Heb veel van z’n latere films wel gezien, maar net als jij een heleboel ook niet. Als regisseur heeft hij laten zien dat hij veel in huis heeft en indrukwekkende films kan maken.

 1. Clint Eastwood is absoluut een levende legende. Iconische rollen neergezet en prachtige films als regisseur ingeblikt.

  Even IMDb geraadpleegd en dan nu het volgende:

  Favoriete rollen van Eastwood: Blondie (The Good, The Bad and The Ugly), Harry (Dirty Harry), Bill Munny (Unforgiven), Robert Kincaid (The Bridges of Madison County) en Frankie Dunn (Million Dollar Baby).

  Als regisseur heb ik, naast de eerder genoemde titels, erg genoten van High Plains Drifter, The Outlaw Josey Wales, A Perfect World, Mystic River en Gran Torino.

  • Ja, het is echt een acteur/regisseur die dat tot z’n dood zal blijven doen, prachtig om te zien.

   Goede keuzes (heb de meeste van die films gezien)

 2. De westerns en dirty Harry films keek ik altijd met mijn broer. 20 minuten rijden naar de dichtstbijzijnde videotheek, films inslaan voor het aan en weer 20 minuten terug. In dit digitale tijdperk haast niet meer voor te stellen. Zijn latere werk is ook niet te versmaden.

 3. Ik heb weinig films gezien waar hij een hoofdrol in speelde, maar ik was wel enorm onder de indruk van Gran Torino. Als regisseur vind ik dat hij goede films maakt, hoewel deze niet allemaal even sterk zijn naar mijn mening.

  • Dat vond ik ook een goede rol van hem. Kwalitatief zijn ze altijd goed in elkaar gezet, maar soms komt het verhaal net niet goed uit de verf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.