Citizenfour (2014)

Recensie Citizenfour

De informatie die Edward Snowden in 2013 bekend maakte heeft veel impact gehad op de technologie sector. In de documenten stond (onder andere) dat de NSA op allerlei manieren toegang had tot de persoonlijke gegevens (zoals email/telefoongegevens) van miljoenen mensen, zowel in als buiten Amerika. Het is de reden dat veel bedrijven encryptie van gegevens hebben ingevoerd en of dat in de toekomst gaan doen en waar overheidsinstanties, zoals de NSA en FBI, niet blij mee zijn omdat het hun toegang beperkt.

Snowden wist als systeembeheerder een vrachtlading aan gevoelige documenten te bemachtigen en hij zocht een manier om die gegevens zo naar buiten te brengen dat het effect het grootste zou zijn. Hij nam contact op met documentaire maakster Laura Poitras en journalist Glenn Greenwald en deze film is daar het resultaat van.

Recensie Citizenfour

Snowden komt over als een man die de controle heeft over z’n situatie en ook een duidelijk doel heeft en weet dat goed te formuleren. Dat hij zichzelf daarmee een vijand van Amerika maakt neemt hij voor lief. Poitras nam de film op terwijl de gebeurtenissen plaatsvonden en geeft daardoor niet alleen een boeiend beeld van Snowden en zijn beweegredenen, maar ook het journalistiek proces. De angst en spanning dat het team in de gaten wordt gehouden en er mogelijk iets kan gebeuren zijn duidelijk merkbaar.

Recensie Citizenfour

Er worden voorzorgsmaatregelen genomen, Poitras vliegt bijvoorbeeld niet naar Amerika zodat het materiaal dat ze filmt niet in beslag kan worden genomen. Ze chat met Snowden over beveiligde verbindingen en wanneer ze elkaar uiteindelijk ontmoeten letten ze op dat Snowden niet ontdekt wordt. Citizenfour voelt daardoor aan als een spythriller, eentje die echter reëel is. Het is een kijkje achter de schermen bij een schandaal dat zich kan meten met het nieuws over de Nixon files of de informatie van Wikileaks en daarmee uniek.

2 reacties op “Citizenfour (2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published.