De Filmsite Spotlight: Filmtakers

Filmtakers-2

Tijd om weer eens een blik te werpen op een andere filmsite die ik regelmatig bezoek: Filmtakers. Een interview met de persoon achter de site, Cordia Covens.

Filmtakers

Wat is de onstaansgeschiedenis van de site, waarom ben je deze begonnen?
Ik denk dat er in Nederland niet genoeg eigen meningen op het internet verschijnen van filmcritici. Mijn eigen mening, hoe onbelangrijk hij ook is, wilde ik graag laten horen. Daarnaast schreef ik wel eens filmrecensies op websites e.d en dacht ik bij mezelf, waarom ook niet?! Zo is het idee voor Filmtakers begonnen.

Wat is het onderscheidend karakter van de site?
Ik run de site, het is dus altijd mijn mening die wordt gegeven en dat zie je niet vaak op (Nederlandse) websites. Daarnaast ben ik één van de weinige oscar/awards bloggers in Nederland en staan mijn voorspellingen ook op de website.

Waarvan geniet je het meest op je site en wat motiveert je om te blijven schrijven?
Ik geniet vooral van het feit dat wanneer ik iets geschreven heb, ik dit met anderen kan delen. Ik hoop net die persoon wel over te halen een kaartje te kopen, omdat ik zo positief was over de film. Of mensen juist te behouden voor een drama.

Op welke manier heeft het schrijven je manier van films kijken veranderd?
Schrijven over films veranderd veel in de beleving, je let meer op details en soms betrap ik mezelf op de recensie in mijn hoofd al te schrijven terwijl ik een film kijk. Zoals de meeste mensen even lekker achterover leunen in de bios om een slechte komedie te kijken zit er voor mij niet echt meer bij. Doordat ik zoveel films kijk kan ik wel gelukkig het goede en slechte van films onderscheiden.

Wat is het favoriete artikel dat je geschreven hebt?
Mijn favoriete artikel is denk ik het samenstellen van mijn top 10 films van vorig jaar. Een lijstje samenstellen met alleen maar films die ik erg goed vind en deze keuzes te mogen toelichten is erg leuk. Een stuk leuker dan een trailer #4 posten voor de volgende Marvel film in ieder geval.

Wat zijn je vijf favoriete films?
Vijf favorieten? Dit is echt moeilijk. Ik heb zeker meer dan vijf favorieten, maar ik heb geprobeerd een lijstje samen te stellen met zeer verschillende films.

The Godfather 1 & 2
TheGodfather
Ik kan onmogelijk kiezen tussen deze twee films en om ze allebei in m’n top vijf te plaatsen vind ik wat veel van het goede. In mijn ogen de beste twee films die ik gezien heb.

Raging Bull

Raging Bull
Dé beste boksfilm ooit en De Niro zet één van de beste rollen neer ooit voor mij. Zwart-Wit maar o zo kleurrijk.

Inglourious Basterds

Inglorious Basterds
Om ook een redelijk recente film te kiezen, voor mij is dit Tarantino’s meesterwerk. Iedereen kan wel Pulp Fiction roepen, en dat is een fantastische film, maar voor mij is Bastards zijn beste film.

25th Hour

25th Hour
Spike Lee’s film over een mans laatste dag voordat hij de gevangenis in moet is echt fantastisch. Een film die iedereen zou moeten zien.

Magnolia
Magnolia

Paul Thomas Anderson zijn kunstwerk van een film waarin verhaallijnen zo ongelofelijk mooi samenkomen, dat ik niet denk dat dit nog overtroffen zal worden binnen een mozaïekfilm. Het einde wordt wel eens bekritiseerd, maar voor mij werkt het perfect.

Hoeveel films kijk je gemiddeld per week?
Normaal 3 á 4 films per week. Soms wel vijf per dag.

Heb je speciale filmgerelateerde objecten in huis waar je erg trots op bent?
Een aantal collectors editions en een stukje ‘film’ van The Dark Knight. Ik hoop dat dit in de toekomst een mooiere collectie wordt.

Zijn er nog andere weetjes die je graag zou willen delen?
Wat misschien interessant is, is het feit dat ik zelf bezig ben een film te schrijven. Ik zie daarom Filmtakers als een perfecte oefening om te leren van andere filmmakers om zelf een zo goed mogelijk script te kunnen schrijven. Er is maar een kleine kans dat mijn film ooit in de bioscoop gaat draaien, maar ik ga het zeker proberen. Als recensent heb je daarnaast altijd kritiek op films, ik moet nog maar laten zien dat ik het zelf wel kan.

2 thoughts on “De Filmsite Spotlight: Filmtakers

  1. Ik heb dit bericht destijds vreemd genoeg gemist, maar ben blij dat je FilmTakers onder de aandacht hebt gebracht. Cordia’s enthousiasme werkt aanstekelijk en heeft inderdaad altijd een eigen mening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *