De Filmkijker geeft antwoord – deel 1

De Filmkijker geeft antwoord

Het mooie van het hebben van een blog is dat je op de achtergrond (gedeeltelijk) kan zien met welke vragen lezers op De Filmkijker terecht komen. Daar zitten af en toe rare zoektermen bij, maar ook een hoop valide vragen. In deze nieuwe serie wil ik die vragen voorzien van antwoorden.

Hoe heet de film over de financiele crisis/bedrijf met ontslag mensen?
margin_call

Er zijn natuurlijk meerdere films die over de financiële crisis gaan, maar waarschijnlijk ben je op zoek naar één van de onderstaande films:
1. The Company Men met onder andere Ben Affleck en Tommy Lee Jones
2. Margin Call met onder andere Kevin Spacey, Paul Bettany, Demi Moore en Jeremy Irons
3. Up in the Air met George Clooney en Anna Kendrick

Wat geloofden de People’s Temple?
Als je meer wilt weten over deze geloofsbeweging en het schokkende einde van de groep dan is de documentaire Jonestown: The Life and Death of People’s Temple een aanrader.

Ik heb een hekel aan trailers
Niet echt een vraag, maar wel een gevoel dat ik ook erg sterk heb. Toen ik jonger was keek ik ze altijd en genoot ik ervan om te zien wat nieuwe films zouden brengen. Inmiddels is dat gevoel sterk verandert. De reden hiervoor is dat trailers naar mijn mening veel te veel van de film laten zien. Als het een komedie is dan heb je meestal de beste grappen gehoord en verrassende wendingen worden ook vaak al verklapt. Het is voor mij de reden om als het om nieuwe films gaat geen trailers meer te kijken om er zo voor te zorgen dat ik zo “blanco” mogelijk een film bekijk. Naar mijn mening iets wat meer mensen zouden moeten doen.

Hoe schrijf je rap/rhyme?
The Art of Rap
Daar is natuurlijk geen éénduidig antwoord op. Het kan geen kwaad om veel naar muziek te luisteren om een gevoel te krijgen over hoe teksten in elkaar zitten, welke rijmschema’s er gebruikt worden en wat opvalt. En het is zoals met alle creatieve dingen: Begin er aan en doe het veel zodat je er steeds beter in wordt. Er zijn genoeg sites te vinden met beats. Pak er eentje en begin er iets voor te schrijven, kijk welk gevoel het bij je oproept.

Als je op zoek bent naar documentaires over hip hop dan zijn de volgende aan te raden:
1. Freestyle: The Art of Rhyme (2000)
2. The MC: Why We Do It (2005)
3. The Art of 16 Bars: Get Ya’ Bars Up (2005)
4. Something from Nothing: The Art of Rap (2012)
5. Hip Hop: Beyond Beat & Rhymes (2006)

De laatste film gaat minder over het schrijven, maar is aan te raden omdat deze documentaire kijkt naar de industrie als geheel en een aantal belangrijke vragen over de muziek durft te stellen en daardoor aan het denken zet.

Wie speelt de vader van Lillian Strand in Intelligence?
De vader van Lillian Strand is Leland Strand en wordt gespeeld door Peter Coyote.

Waarom kijken mensen nog steeds naar films en waarom lezen mensen boeken?
Tsja, er is hier natuurlijk een groot scala aan antwoorden mogelijk. De mens is een nieuwsgierig wezen dat graag vermaakt wordt. Films en boeken bieden dat beide. Het zijn media die je in staat stellen je in een andere wereld te begeven en je mee kunnen nemen door situaties die je normaal niet zelf mee zou maken. Ze kunnen je inspireren, tot nadenken aanzetten of je alles om je heen doen vergeten.

Heb je zelf ook nog een bepaalde vraag, stel deze dan gerust hieronder in de comments!

2 thoughts on “De Filmkijker geeft antwoord – deel 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *