The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Review The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

De Lord of the Rings trilogie vertelde een episch verhaal, een groot avontuur. Toen The Hobbit trilogie werd aangekondigd was de verwachting hetzelfde. Vorig jaar wist The Hobbit: An Unexpected Journey helaas niet aan die verwachtingen te voldoen. Ik kon wel van de film genieten, maar het voelde veel te lang aan en er gebeurde simpelweg te weinig. Voor iemand als ik, die het boek niet gelezen heeft, voelde een groot gedeelte aan als onnodig en leeg. Het is dan ook geen film die ik van plan ben nogmaals te bekijken. Nu ik de tweede film gezien heb ben ik bijna geneigd om te zeggen dat het grootste gedeelte van de eerste film weggesneden zou kunnen worden en een aantal momenten aan deze film zouden kunnen worden toegevoegd. Als je de eerste film nog niet gezien hebt, dan is het goed mogelijk om deze tweede film te kijken zonder het gevoel te hebben dat je veel gemist hebt. De hobbit en de dwergen zetten simpelweg hun reis voort om het koninkrijk van de dwergen terug te krijgen.

Review The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Ik heb de film weer gezien in het formaat waarin Peter Jackson de film gemaakt heeft, 3D HFR. Het is een formaat dat helaas niet aan blijkt te slaan. Jackson schijnt naar de kritiek op de eerste film geluisterd te hebben. Er werd regelmatig geschreven dat het er uit zag alsof het een BBC drama was en Jackson heeft een aantal filters gebruikt om het geheel er filmischer uit te laten zien. Het ziet er daardoor iets anders uit, maar als je bij de eerste film geen fan was van HFR, dan denk ik dat je mening door deze film niet zal veranderen. Zelf ben ik echter een groot fan van het formaat omdat alles er scherper en echter uit ziet en bewegingen in 3d niet wazig worden. Het wordt gemakkelijker om alles te kunnen volgen, ook bij snelle bewegingen van bijvoorbeeld de camera.

Review The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Deze tweede Hobbit film is een stuk beter dan de eerste. Er waren geen momenten waarop ik het gevoel had me te vervelen. Dit komt mede door het grote aantal actiescènes. Een hoogtepunt daarin is een scène waarin de dwergen zich in vaten verstoppen. De film duurt drie uur, maar nergens voelde ik die lengte. Ik was zelfs verbaasd toen de aftiteling plotseling verscheen. Als de derde film hetzelfde gevoel als dit deel weet te behouden dan worden filmkijkers volgend jaar beloond met een mooi einde van deze trilogie.

De DVD versie bevat behalve een korte reclame weinig andere extra’s. Zijn deze belangrijk voor je dan kan beter de Blu Ray versie aangeschaft worden.

Eén reactie op “The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

  1. Ik vond de CGI iets te gemaakt en dat heb ik toch wel als storend ervaren. Ik ben het wel helemaal met je eens dat deze stuk vermakelijk (beter) was dan zijn voorganger. Nette recensie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.