Time Zero: The Last Year of Polaroid Film (2012)

Review Time Zero: The Last Year of Polaroid Film (2012)

Zonder fotografie had onze geliefde hobby, films, niet kunnen ontstaan. Naarmate de tijd vorderde evolueerden ook de camera’s waarmee foto’s genomen werden. We zijn nu op een punt beland waarbij eigenlijk iedereen op elk moment een camera binnen handbereik heeft liggen in de vorm van de telefoon. Door evolutie worden bepaalde formaten minder populair en verdwijnen of worden een niche markt. Het gebeurde met cassettes en LP’s met de introductie van CD’s en MP3’s.

Op het gebied van fotografie betekent het dat het Polaroid formaat niet langer de aantrekkingskracht heeft die het ooit bezat. The Polaroid camera’s waren uniek omdat ze het mogelijk maakten om fysieke foto’s te maken die bijna meteen klaar waren, dankzij een complex chemisch proces. De foto’s ontwikkelden zich voor je ogen en je kon ze gelijk aan iemand geven. Toen Polaroid bekendmaakte dat het bedrijf niet langer de instant film zou maken betekende dit de doodssteek voor het formaat omdat er geen andere bedrijven waren die film voor de apparaten produceerden.

Recensie Time Zero: The Last Year of Polaroid Film (2012)

De bekendmaking betekende een grote schok voor de zeer gepassioneerde fans van Polaroid. Sommigen besloten zoveel mogelijk te kopen zodat ze foto’s konden blijven maken, anderen stopten er meteen mee omdat ze het gevoel hadden niet langer de vrijheid te hebben om te fotograferen wat ze wilden omdat in het achterhoofd speelde dat het een keer op zou zijn.

Zoals de titel van deze documentaire beschrijft, wordt er gekeken naar het laatste jaar van het formaat. Het bestaat voornamelijk uit interviews met mensen die er van houden. Het is een logische keuze en er worden goede punten gemaakt over de sterke kanten van Polaroid film, maar ik kreeg wel het gevoel dat dit iets te vaak herhaalt werd en had dan ook graag meer details gezien over de geschiedenis van Polaroid (meer dan er nu in zit).

Bespreking Time Zero: The Last Year of Polaroid Film (2012)

Wat wel inspirerend is om te zien is hoe een team van (voornamelijk Nederlandse) experts proberen het formaat levend te houden door zelf film te ontwikkelen. Omdat de stoffen die Polaroid gebruikte niet beschikbaar meer waren betekende dit veel experimenteren. Toch is dit een documentaire die vooral fascinerend is voor fans van Polaroid film. Zelf neem ik graag foto’s met m’n telefoon en ik ben daarin niet de enige. De passie komt duidelijk naar voren, maar door veel herhaling vermindert het impact van wat ze zeggen. De documentaire bevat boeiende momenten, maar als geheel stelde Time Zero toch enigszins teleur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.