World War Z (2013)

World War Z (2013) review

Het zombie genre is een gebied waarin ik me nooit echt heb begeven. Ik heb er maar weinig gezien en als ik dat in een lijstje zou samenvatten zou ik waarschijnlijk niet eens 10 films op kunnen noemen. Ik heb nooit de obsessie met zombies begrepen, alhoewel ik best heb kunnen genieten van films als Shaun of the Dead en Zombieland waren het juist niet de zombies waardoor ik ze goed vond. World War Z neemt ook het concept van de zombie maar geeft er z’n eigen twist aan. De zombies in deze film zijn niet de langzaam bewegende on-doden in andere films, dit zijn zombies met hondsdolheid, extreem snel en zeer agressief. Iets wat de opening van de film effectief duidelijk weet te maken.

World War Z (2013) review

Gerry Lane (Brad Pitt) is een voormalig UN medewerker die besloten heeft niet langer te werken en tijd door te brengen met z’n vrouw en twee dochters. Wanneer ze in een file terecht komen onstaat er plotseling paniek en lijkt iedereen compleet gestoord te zijn geworden. Gerry realiseert zich snel dat hij met een grote bedreiging te maken heeft en hij z’n familie moet beschermen en ze in veiligheid moet brengen. Hij neemt dan ook contact op met een voormalig collega die hem graag wil helpen. Daar staat echter wel iets tegenover en het is aan Gerry om te onderzoeken wat de oorzaak is van deze zombie uitbraak. Het betekent dat hij z’n familie achter moet laden en hij de wereld in moet gaan om te proberen het probleem op te lossen.

World War Z (2013) review

World War Z is meer een actiefilm dan een echte horror/zombiefilm. Er zijn diverse spannende momenten waarbij er aanvallen zijn. Vooral de agressie van de zombies maakt de adrenaline los. De special effects verdienen daarbij genoemd te worden omdat de film diverse shots heeft van grote groepen zombies die realistisch samen bewegen en op elkaar reageren. De agressie van de zombies verkoopt de dreiging aan de kijker en maakt het ook plausibel dat dit probleem zich snel verspreid. Brad Pitt is weer net zo sterk als altijd en de relatie met z’n vrouw krijgt de juiste hoeveelheid aandacht waardoor je nooit het gevoel krijgt dat er teveel op de emoties wordt gespeeld. Het verhaal loopt lekker snel en die vaart gaat er eigenlijk alleen richting het einde uit, wat sommigen misschien jammer zullen vinden, maar met het mogelijke vooruitzicht op een tweede film is dat begrijpelijk.

9 reacties op “World War Z (2013)

 1. Net zo lang als de mijne? +1250 films en groeiende…

  Maar goed, je zou die 2 films best voorrang kunnen geven. Ik geloof niet dat je daar spijt van zult krijgen. Weet je, ik ben zelf ook geen echte zombie fan in de zin van de “traditionele” zombie. Maar wat films als “28 days later”, “28 weeks later” en “World War Z” voor mij goed maken is denk ik de virus insteek. En dat dat echt zou kunnen gebeuren. Dus niet zozeer traditionele zombies.

  • Nee, heb net even naar m’n IMDB lijstje gekeken en daar staan er op het moment 122 op. Zal ze wat hoger op m’n lijstje zetten, vindt Danny Boyle een goede regisseur, dus dat helpt ook πŸ™‚

 2. Ik ben het eens met Edwin, 28 days later is absoluut een toffe zombie film. En ik ben wel fan van het genre! World War Z vond ik ook tof, vooral omdat het de eerste keer is dat ik een zombiefilm heb gezien die wel spannend is maar niet eng of goor. Een zombiefilm voor het hele gezin dus πŸ™‚

 3. En dan te bedenken dat ik bijna dagelijks wel films kijk. En dan toch nog zo’n lange watchlist πŸ™‚

  Maar goed, als er dan ook maar even een lijst voorbij komt op bv IndieWire met daarop bv 50 indies die je gezien moet hebben dan voeg ik al gauw de meeste of zoniet alle toe πŸ™‚

  En dan gaat het rap πŸ™‚

  En dan zien ik bij jou wat voorbij komen, en op IMDb, en ga zo maar door.

  Ik lees je reviews overigens graag. Je kan het naar mijn mening erg goed! Dus ga er vooral mee door.

  En wat betreft de 28 films, Ik vond ze wel meer dan tof hoor Inge πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published.