3 Idots (2009)

Review van 3 Idiots

Over het algemeen kijk ik maar weinig Indiase films. Ik heb er een aantal gezien, maar de lengte (vaak 3 uur of meer) is belangrijke reden om ze minder snel op te zetten. Daarnaast zijn ze ook erg anders in vergelijking met films uit andere landen (bijvoorbeeld met veel zang en dans) waardoor ik ook wat minder snel een connectie heb. Als je naar de IMDB top 250 kijkt, dan zie je eigenlijk maar weinig films uit India. Op het moment dat ik naar de lijst keek stond alleen deze film er op.

Review van 3 Idiots

Met een titel als 3 Idiots zou je verwachten dat de film erg zou kunnen lijken op Dumb & Dumber, maar niets in minder waar. Het gaat over 3 studenten op een universiteit die elkaar op de campus ontmoeten en langzaam vrienden worden. Het verhaal wordt voornamelijk in de vorm van flashbacks verteld wanneer twee van de vrienden de derde proberen op te storen. Die derde vriend hield er van om overal vragen over te stellen waardoor hij (en z’n vrienden) regelmatig problemen hadden met de directeur.

Recensie van 3 Idiots

De film heeft een duidelijke boodschap waar af en toe iets te veel op gehamerd wordt, maar hij is wel belangrijk: Volg je passie en dromen en geef niet toe aan de druk die anderen op je proberen uit te oefenen. Je moet niet bang zijn om te doen waar je van houdt omdat dit het meeste plezier in je leven brengt. 3 Idiots kijkt ook naar het schoolsysteem in India waarbij alleen degenen die het beste presteren aandacht krijgen, waardoor het systeem meer een wedstrijd is dan een plek om te leren en groeien.
Ik wist van te voren niet wat ik van de film kon verwachten en ik moet toegeven dat ik er echt van heb kunnen genieten. De hoofdpersonen zijn erg vermakelijk en komen regelmatig in grappige situaties terecht. Een aantal grappen zie je al van te voren aankomen, maar dat is de film te vergeven. Toch bevat de film ook serieuze, dramatische momenten. De mix van komedie en drama werkt waardoor je nog meer met de karakters meeleeft. De film heeft een aantal zang en dans momenten, maar niet zo veel dat het overheersend wordt. De film kan gezien worden als een “road movie” en een film over opgroeien (en je eigen identiteit vinden) en zeker de moeite waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.