Burn (2012)

Review van de de documentaire Burn

Detroit. Een stad die ooit het hart van de Amerikaanse economie was. Het bood duizenden mensen banen in de auto industrie, maar door het verdwijnen daarvan is de glorie van toen inmiddels verdwenen. De media aandacht die de stad krijgt is meestal negatief, waarbij vooral gekeken wordt naar misdaad en het groot aantal mensen dat de stad verlaat, waardoor veel gebouwen leeg komen te staan. De lege gebouwen vormen een groot probleem voor Detroit omdat ze vaak in brand worden gestoken. Met ongeveer 30 branden per dag (vergeleken met ongeveer 11 in Los Angeles) betekent het dat de brandweer van Detroit één van de drukste van Amerika is. Burn volgt de bemanning van Engine Company 50 en kijkt naar de problemen waarmee ze worstelen en dat zijn niet alleen branden.

Review van Burn

Regisseurs Tom Putnam en Brenna Sanchez volgden de brandweermannen voor meer dan een jaar, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in prachtig materiaal. De brandweer droeg kleine camera’s waardoor je als kijker een goed idee krijgt van hun dagelijks werk en de gevaren waar ze zich zelf aan bloot stellen. De documentaire gaat niet alleen over het blussen van branden. Deze mensen houden van hun baan en hun stad, maar werken met verouderde apparatuur die al geruime tijd aan vervanging toe is. Schoenen worden gerepareerd met plakband en het aantal brandweerauto’s dat gerepareerd moet worden is groot, waardoor er niet altijd op branden gereageerd kan worden als ze zouden willen.

De mannen vertellen hun verhaal, waarbij er drie specifiek aan bod komen. Brendan Milewski, die in 2010 gewond raakte tijdens een brand en worstelt met de gevolgen er van. Dave Parnell, de “field engine operator”, die in z’n lange tijd bij de brandweer een hoop heeft zien veranderen en op het punt staat om met pensioen te gaan om tijd met z’n vrouw door te brengen. De derde is Donald Austin, de nieuwe baas van de brandweer die zichzelf zal moeten bewijzen, niet alleen richting de stad, maar ook voor z’n personeel. Hij heeft het moeilijk omdat hij niet alleen te weinig budget heeft om de brandweer naar het nivo te brengen dat het zou moeten zijn, maar ook om andere verbeteringen door te voeren. Het feit dat hij de filmmakers heeft toegelaten te filmen zorgt er voor dat je begrijpt waarom z’n dagelijkse werkzaamheden zo moeilijk zijn en welke problemen er spelen. Goede bedoelingen zijn mooi, maar als er geen budget is om ze waar te maken dan is zo’n baan een worsteling.

Review van Burn

Burn is boeiend om te kijken en laat zie hoe mannen (en vrouwen) hun leven riskeren door leegstaande gebouwen in te gaan om er zeker van te zijn dat ze echt leeg zijn. De brandweer bestaat uit een groep mensen die veel tijd met elkaar doorbrengen en op elkaar vertrouwen. Ze vechten voor de buurten waar ze in werken met de beperkte middelen die ze beschikbaar hebben. Met dalende budgetten maakt Burn duidelijk dat ook andere steden hetzelfde risico als Detroit lopen. De stad is misschien niet meer wat het was, maar deze mensen vechten nog steeds voor het potentieel dat de stad nog heeft en dat is inspirerend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.