The Hunt for Red October (1990)

Elk jaar probeer ik een aantal voor mezelf wat filmgerelateerde goede voornemens te bedenken. Eentje daarvan was om meer films nog een keer te bekijken en deze film was daar 1 van. Toen ik deze voor het eerst tijdens de jaren negentig zag was ik er meteen fan van. Ik luisterde veel naar de soundtrack (wat voornamelijk bestaat uit een Russisch koor). Toen ik de film opnieuw begon te kijken dacht ik dat ik veel van de film was vergeten, maar terwijl ik keek kwam er al snel veel terug.

Het verhaal gaat over een Russische onderzeeër (gespeeld door Sean Connery) die de nieuwste en meest moderne Russische onderzeeër richting de Verenigde Staten vaart. Zowel de Amerikanen als de Russen hebben geen idee wat z’n plannen zijn en aangezien het schip vrijwel stil is, is het bijna onmogelijk om het te onderscheppen. Het is aan Jack Ryan (Alec Baldwin), die heel veel over de kapitein weet, om Amerika te helpen hem te vinden en de juiste actie te nemen.

Het lijkt bijna onmogelijk om een film met onderzeeërs te maken die slecht is (denk maar aan Das Boot, Crimson Tide) en deze actiethriller stelt ook niet teleur. De film ziet er prachtig uit met felle groene en rode tinten in de verschillende schepen en overtuigende audio effecten. Sean Connery is fantastisch als Russische kapitein. Een leuk detail is hoe de Russen aan het begin de film Russisch praten en door een slimme closeup overschakelen naar Engels, een klein maar slimme manier om iedereen dezelfde taal te laten spreken voor de kijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.