Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)

review

Ik kan me nog goed herinneren dat ik de originele Universal Soldier in 1992 zag. Met Jean Claude van Damme in de hoofdrol als Luc Deveraux, die uiteindelijk Universal Soldier GR44 werd en Dolph Lundgren als Andrew Scott/GR13 en de slechterik. Ik heb toen zo van de film genoten dat ik ‘m twee keer in de bioscoop heb gezien. Het bood heerlijke oneliners en actie. Er werden diverse vervolgen gemaakt in de negentiger jaren: Universal Soldier II: Brothers in Arms, Universal Soldier III: Unfinished Business, Universal Soldier: The Return. Ik heb ze geen van allen gekeken omdat ik er zeker van was dat ze niet goed zouden zijn. Er werden echter nog meer films gemaakt, namelijk in 2009 in de vorm van Universal Soldier: Regeneration, waarbij zowel van Damme als Lundgren weer in mee deden. M’n verwachtingen waren niet hoog, maar de film wist te entertainen en kreeg uiteindelijk een 7. Met dat in het achterhoofd keek ik dan ook uit naar deze film aangezien de acteurs weer van de partij waren.

Helaas hebben zowel Lundgren als van Damme geen grote rollen en aan het begin van de film is meteen duidelijk dat ze hier niet de “good guys” zijn. De ster van de film is John (Scott Adkins), die geschokt is wanneer er bij hem wordt ingebroken door een groep criminelen, onder leiding van van Damme. Hij ziet hoe zijn vrouw en kind vermoord worden. De manier waarop dat getoond wordt is niet zoals je dat normaal in een actiefilm zou verwachten, het is gruwelijk en bloederig en ik kreeg dan ook het gevoel dat ik naar een horror film zat te kijken. Dat gevoel verdween niet toen John probeerde degenen die verantwoordelijk waren op te sporen. Als kijker krijg je nog veel meer gruwelijkheden en erg expliciete beelden te zien, iets waar ik niet van kan genieten. Het verhaal is ook moeilijk te volgen en ik bleef hopen dat het beter werd. Helaas was dat niet het geval.

Is er dan iets positiefs over de film te zeggen? Er zijn een paar gevechten die goed uitgevoerd zijn, maar daar houdt het dan ook wel op. Het gevecht van John tegen van Damme was veel te kort en niet zo goed als een eerder gevecht in een sportwinkel. Als je zin hebt om een Universal Soldier film te kijken, dan kan je deze beter overslaan en het origineel of Regeneration nog een keer kijken, die zijn een stuk vermakelijker.

2 reacties op “Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)

Leave a Reply

Your email address will not be published.