Special When Lit (2009)

Lang voordat videogames verschenen waren flipperkasten erg populair. De flipperkastindustrie was zelfs groter dan die van de Amerikaanse film gedurende de jaren 50 en 60. Je kon in Amerika op elke plek, van bar tot supermarkt, een kast vinden. Ze zijn (helaas) langzaam uit het “straatbeeld” verdwenen en zijn eigenlijk alleen nog maar op de computer/tablet te spelen. Deze documentaire kijkt naar de historie van de flipperkast en de fans die ze nog steeds spelen en verzamelen. Aangezien ik zelf in de jaren negentig ook graag op verschillende flipperkasten speelde was ik erg benieuwd naar het verhaal dat deze film te vertellen had.

Special When Lit bestaat uit een goede mix van interviews met mensen die in de industrie gewerkt hebben die met passie over hun eigen ervaringen vertellen. Net zoals bij elke hobby zijn er mensen die obsessief/nerdy zijn. Zo is er een man die andere mensen filmt die aan het spelen zijn en daar DVD’s van verkoopt. Hierdoor leken bepaalde delen van de film een beetje op een “freak show”. Het was wel vermakelijk om te zien. Dan zijn er ook nog de verzamelaars, waarvan sommige een indrukwekkende collectie hebben. Er was een Fransman die de meeste indruk wist te maken omdat hij in het bezit was van een aantal zeer vroege modellen. Als je fan bent (geweest) van flipperen dan is het leuk om af en toe een bekende kast langs te zien komen.

Maar ook als je niets van flipperkasten afweet slaagt Special When Lit er in om je de wereld van de flippers te laten zien, van het maken van de kasten tot wedstrijden. Een vermakelijke documentaire wanneer je op zoek bent naar iets anders.

Score: 8

3 reacties op “Special When Lit (2009)

  1. Pingback: 5 Redenen waarom je documentaires moet kijken | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.