Safe (2012)

Als het gaat om Jason Statham films, weet je van te voren ongeveer wel wat je kan verwachten. Hij staat er om bekend om altijd boos te kijken, goed te kunnen vechten en er cool uit te zien, onafhankelijk van de situatie waarin hij zich bevindt. Als je niet kan genieten van z’n rol in een film dan is de kans groot dat je mening niet zal veranderen als je hem in een andere film ziet. Persoonlijk kan ik erg van z’n films genieten en kijk bijna alles waarin hij verschijnt (alhoewel ik moet toegeven dat ik de film van Uwe Boll heb overgeslagen). Safe is de volgende actiefilm van Statham, de vraag is of hij de moeite waard is…

Het verhaal draait om een Chinees meisje die erg getalenteerd is als het om berekeningen en cijfers gaat. Wanneer ze een getallenreeks ziet hoeft ze er maar heel kort naar te kijken en kan ze het onthouden. Het duurt niet lang voordat een criminele organisatie haar talent ziet en haar kidnapt om haar naar Amerika te brengen, zodat ze de boekhouding in haar hoofd kan bijhouden en ze altijd een up to date overzicht hebben van de inkomsten uit illegale casino’s en andere illegale activiteiten. Zelf vond ik het een vreemde setup. Ze moet op een gegeven moment een cijfer onthouden en is de enige die het kent. Wanneer ze op weg is naar een bepaalde locatie wordt de auto waarin ze zit aangevallen door een stel Russen die het cijfer willen weten.

Dit is een Statham film, dus je vraagt je misschien af wat zijn rol in het geheel is. Hij speelt een cage fighter die een wedstrijd had moeten verliezen waarop anderen gegokt hadden. Aangezien hij dat niet heeft gedaan wordt hij achtervolgd door een stel Russen die hem vertellen dat ze iedereen zullen vermoorden waarmee hij contact heeft. Natuurlijk kruisen de paden van Statham en het meisje en is het aan hem om te overleven terwijl diverse groepen achter ze aan zitten.

Statham doet hier wat hij het beste kan, maar door het (naar mijn gevoel) beperkte aantal actiescènes wist het geheel me onvoldoende te blijven boeien. De relatie tussen het meisje en Statham werkt tot op zekere hoogte, maar lijkt nergens belangrijk genoeg en heeft maar weinig diepgang. Als je een Statham fan bent valt er zeker wel wat te genieten, maar zelf vind ik het één van z’n mindere films.

Score: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.