The Swell Season (2011)

The Swell Season

Ik ben een groot fan van de film Once en als je die niet hebt gezien en van romantische films houdt is het er een film die je moet bekijken. Het gaat over een straatmuzikant die verliefd wordt op een meisje dat hij tegenkomt en de twee beginnen samen muziek te maken. De muziek in de film was fantastisch (het werd met een Oscar bekroond) en het is één van de weinige films waarvan ik de soundtrack nog steeds beluister. De hoofdrollen werden gespeeld door Glen Hansard en Markéta Irglová, die toen ook buiten de film een stel waren. Ze vormden samen een band (The Swell Season) en tourden veel. Deze documentaire heeft die tour vastgelegd.

The Swell Season review

Geschoten in prachtig zwart wit zien we hoe het stel in deze “road movie” de tour ervaart en wat er met hen sinds hun Oscar winst gebeurd is. De twee spelen oude en nieuwe liedjes op verschillende podia, maar als kijker zie je ook wat er onderweg gebeurt en hoe ze met hun fans omgaan.
Door interviews met de trotse ouders van Hansard leer je ook hem beter kennen Hansard vertelt ook over de problemen die z’n ouders hebben moeten doorstaan en wat de impact op hem was. Terwijl Hansard heel erg open is, wordt al snel duidelijk dat Irglová meer gesloten is en geen fan is van alle camera’s. Tijdens de tour komt de relatie met Hansard onder druk te staan en als kijker zie je daar gedeeltes van.

The Swell Season

Ik vooral kunnen genieten van de optredens waarbij liedjes werden gespeeld die ik al kennen. Hoogtepunt is de laatste scène waarin Hansard een akoestisch nummer speelt in een reusachtig theater. Als je fan van de band bent dan weet ik zeker dat je zult genieten van deze documentaire. Als dat niet het geval is en je ook Once niet hebt gezien zal je weinig wijzer worden aangezien de diepgang daarvoor ontbreekt.

Score: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.