De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Lumière

De reis door het bioscoopverleden gaat deze week verder met bioscoop Lumière. De bioscoop bevond zich op de kruising tussen de Lijnbaan en de Kruiskade. Het opende de deuren op 27 januari 1955 en werd in 1974 verbouwd en kreeg toen 3 zalen (totaal 1279 zitplaatsen). In 1988 wordt het opnieuw gerenoveerd en wordt er nog een zaal toegevoegd.

De laatste film die in Lumière draaide was The Pirates of the Carribean. Lumière sloot de deuren in 2003. Het is een bioscoop waar ik toen ik opgroeide waarschijnlijk de meeste films gezien heb en die ik met grote regelmaat op de zaterdagavond met vrienden bezocht. Het was tijdens de pauze altijd extreem druk buiten de zaal, omdat iedereen nieuwe versnaperingen wilde hebben.

Een blik in het verleden:


Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Rotterdam

Bekijk ook:

5 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Lumière

 1. Pingback: De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Thalia | Filmkijker

 2. Het Lumière Theater was toen ik daar als operateur begon te werken op 15 september 1973 (2 dagen later werd ik 18 jaar) al voorzien van de 3 zalen. Het vroegere balkon van de originele zaal was afgesplitst en als zaal 2 in gebruik. Zaal 3 hing boven de grote foyer beneden.
  In zaal 2 werd geprojekteerd met de Philips FP5’s die vroeger de grote zaal bedienden. In zaal 1 en 3 gebruikten we Ernemann projektoren. Speciaal was daarbij dat via een konstruktie met 2 spiegels in die zalen werd geprojekteerd omdat anders de hoofden van de bezoekers op het scherm te zien zouden zijn.
  Later, tijdens de bouw van zaal 4 in een loze ruimte achter het scherm van zaal 1, werden de projektoren in zaal 1 vervangen door Bauer U4R-projektoren (net als die welke voor zaal 4 gebruikt zouden gaan worden) waartoe de kabinevloer werd verhoogd.

  De openingsfilm van het nieuwe theater was trouwens The Bridge on the River Kwai (1957 – première Nederland: 21-03-1958)

 3. Super.
  Hier heb ik als kind voor het eerst De fliit met 6 smurfen gezien in Zaal 2. De meesten vonden daar geen bal aan, maar ik heb zo gelachen, dat de rest om mij zat te lachen.
  Ik had later een Rotterdampas en kon toen voor de helft, jawel f.3,50 naar de film.
  Ik zat soms na mijn werk na kantoor om 17:15 al in de Lumiëre.
  Ik weet nog met de film The war of de Roses, dat ik de enige in de zaal was en ik in de pauze met de operateur een cola aan het drinken was en hij zei, “Als ik de film weer moet opstarten, dan zeg je het maar hoor”
  Toen ik werkte kreeg de de smaak goed te pakken en tracteerde ik geregeld vrienden, om toch ook met hen maar zo veel mogelijk naar de bioscoop te kunnen.
  In die tijd meesta in de Lumiëre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.