Steamboy (2004)

Steamboy (2004) review

Stoom. Waarschijnlijk denk je meteen aan voorbije tijden toen het gebruikt werd om treinen en boten vooruit te bewegen en dat het een technologie is die niet meer wordt gebruikt. Dat is echter niet het geval aangezien het nog steeds wordt gebruikt in kerncentrales om generators aan te drijven. Het is nog steeds verbazingwekkend dat het nog steeds gebruikt wordt. Steamboy is een anime waarin stoom wordt gezien als de toekomst en kan worden gebruikt voor vooruitgang.

Steamboy (2004)

De Steam familie (een zeer originele naam toch?) bestaat uit drie generaties van uitvinders. Ze hebben veel kennis over de kracht van stoom en hebben aanzien in het Victoriaanse Engeland als degenen die de stap naar de toekomst zullen zetten. Hun onderzoek leidt tot een doorbraak die veel dingen in de wereld zou kunnen veranderen.
Het is een krachtige uitvinding en zoals je als filmkijker weet betekent dat dat ook veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. De vader en grootvader zijn het echter niet eens over de manier waarop ze hun uitvinding moeten toepassen. De ‘Steamboy’ van de familie zit er midden in en moet er achter zien te komen wat er precies gaande is en proberen te voorkomen dat er iets gebeurt wat negatieve gevolgen zou kunnen hebben.
Het schijnt dat het bijna 10 jaar heeft geduurd om de film te maken. De film is geregisseerd door Katsuhiro Otomo, die ook verantwoordelijk was voor Akira.

Steamboy (2004)

Helaas had ik erg veel moeite me in te leven in de karakters. Er wordt simpelweg te weinig tijd aan ze gespendeerd om ze te leren kennen, waardoor je voor sommigen maar weinig sympathie kan hebben. Een voorbeeld hiervan is een meisje dat erg verwend is door haar vader en die constant verscheen. Ze paste niet in de film en de enige reden dat ze er was leek te zijn dat ze een connectie moest hebben met Steamboy. Het verhaal stelde te weinig voor en wist onvoldoende te boeien. In het laatste deel van de film vind er een groot gevecht plaats waar er erg veel gebeurt, maar het voelde niet echt aan en onnodig lang.
De animatie en realisatie van de wereld waren goed, maar wanneer de karakters niet van hetzelfde niveau zijn haalt dat het geheel naar beneden. Daardoor is deze film in plaats van stoom simpelweg gewoon warm water dat nooit een kookpunt weet te bereiken.

Score: 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.