Plan 9 from Outer Space (1959)

Als je de film Ed Wood gezien hebt dan weet je waarschijnlijk al een beetje over deze film. Voor degenen die Ed Wood niet kennen, hij was een regisseur die berucht was voor z’n rare verhaallijnen, technische fouten en slechte special effects. M’n nieuwsgierigheid was groot genoeg om eens een film van hem te kijken en deze word wel eens genoemd als de slechtste film ooit gemaakt.

Het verhaal is bizar. Buitenaardse wezen zijn naar de aarde gekomen om te voorkomen dat de mensheid een wapen maakt dat het universum zal vernietigen. Om ons te stoppen gebruiken ze plan 9, waarmee ze mensen die net dood zijn veranderen in zombies die ze onder controle hebben, die vervolgens voor angst en chaos moeten zorgen. De uitwerking van dit verhaal is net zo bizar gedaan. Wood maakte gebruik van super goedkope sets en archiefbeelden om de film te maken. Een groot gedeelte van de film vind plaats op een begraafplaats en terwijl de acteurs rondlopen zie je de grafstenen bewegen of zelfs omvallen als ze er licht tegenaan komen. De archiefbeelden lijken soms totaal niet bij de film te passen.
De grootste ster die Wood destijds had was Bela Lugosi (bekend voor zijn rol als Dracula), die overleed net voordat deze film opgenomen zou worden. Wood had echter nog wat film van hem liggen dat hij destijds voor Lugosi’s huis had geschoten wat hij besloot te gebruiken. Om zijn karakter als zombieversie mee te kunnen laten spelen gebruikte hij een andere acteur (die veel langer was) en die de hele film met z’n cape voor z’n gezicht rondloopt.

Het is moeilijk om deze film een juiste score te geven. Het is alsof je naar een auto-ongeluk aan het kijken bent. Je weet dat je er eigenlijk niet naar wilt kijken terwijl je er langs rijdt, maar er is iets wat je fascineert waardoor je toch kijkt. Dat is met deze film ook het geval. Het acteerwerk is slecht, de effecten goedkoop, de dialogen zijn onbedoeld hilarisch en de film heeft een voiceover die niet past, maar toch was het juist daardoor een vermakelijke film om te kijken. Ik kon het gewoon niet uitzetten. Ondanks de lage score is het toch een film die je een keer moet kijken, want hij is zo slecht dat juist dat feit het de moeite waard maakt.

Score: 2

De film is gratis via Youtube te bekijken:

Eén reactie op “Plan 9 from Outer Space (1959)

  1. Pingback: Mijn Filmjaar: 2012 « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.