The Gods Must Be Crazy (1980)

Er zijn van films die sommigen zich met veel plezier herinneren en waar ik veel over hoor, maar die ik zelf nooit gezien heb. The Gods Must Be Crazy is daar eentje van. De film is geschreven door de Zuid-Afrikaanse regisseur Jamie Uys en is heel erg uniek door de setting en de humor.

The Gods Must Be Crazy

Het verhaal is erg origineel. Het gaat over een stam die nog nooit contact heeft gehad met de moderne samenleving. Ze delen alles samen en maken nooit erg ruzie over omdat ze niets bezitten. Dit verandert allemaal wanneer een colaflesje uit het raam van een vliegtuig wordt gegooid en bij deze stam terecht komt. Het glas is harder dan welk hulpmiddel ze ook kennen en iedereen wil het flesje voor allerlei zaken gebruiken. Xi, één van de leden van de stam ziet dat het een bron is voor problemen en besluit dat het flesje weggegooid moet worden. Hij begint een lange reis naar de rand van de wereld om het daar af te gooien, zodat niemand er ooit nog last van kan hebben. Gedurende zijn reis ontmoet hij vreemde mensen en voorwerpen. Alles wat wij als vanzelfsprekend zien, is voor hem vreemd.
Zijn verhaal is verweven met het verhaal van een zeer verlegen bioloog die een lerares ontmoet en een verhaal over guerilla strijders die proberen te ontsnappen terwijl ze door regeringstroepen worden achtervolgd. De verhalen komen uiteindelijk samen, maar het resulteert is vreemd.

The Gods Must Be Crazy

De film is een komedie, dus de vraag is of het wel of niet grappig is. Als je van slapstick houdt dan kun je volop genieten, alhoewel ik het zelf af en toe wel heel flauw vond. De extras op de DVD laten zien dat in heel veel scenes de snelheid van de film langzamer of sneller is gezet om de slapstick te benadrukken. Het is iets wat ik zelf niet kon waarderen omdat het onnatuurlijk aanvoelt, maar het werd destijds meer gebruikt.
Iets wat wel goed is gedaan is de manier waarop Xi wordt neergezet. Ondanks dat hij uit een stam komt wordt hij niet neergezet als iemand die dom is. Het is juist de moderne mens die als vreemd wordt neergezet. Xi begrijpt niet waarom ze al die dingen doen.
Zoals het vaker gaat met komedies is het een kwestie van persoonlijke smaak of je er van kan genieten. Het was te flauw voor mij, maar dat kan voor iemand anders niet zo zijn.

Score: 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.