Waltz with Bashir (2008)

Als je naar het bovenstaande plaatje kijkt zou je kunnen denken dat Waltz with Bashir een anime is, maar je zou het dan verkeerd hebben aangezien dit een documentaire is. Regisseur Ari Folman maakte deel uit van de Israel Defense Forces toen ze Libanon in 1982 binnen vielen, wat het begin was van een oorlog. Een oude vriend vertelt hem over zijn nachtmerrie en Folman is verbaasd dat hij er zelf niets van kan herinneren. Hij droomt wel over iets wat hij niet helemaal kan verklaren en hij besluit om andere soldaten die in Beirut waren op te zoeken om er achter te komen wat hij zelf meegemaakt heeft.

Terwijl je zit te kijken heb je eigenlijk niet door dat dit een documentaire is aangezien het getekend is en bijvoorbeeld ook dromen laat zien. Folman heeft alles eerst op video opgenomen en die video als basis genomen voor storyboards. Vervolgens zijn deze storyboards geanimeerd. Het duurde 4 jaar voordat de film werd gemaakt en het grootste gedeelte van het werk is gedaan met Flash (er is hier dus geen gebruik gemaakt van het traditionele rotoscoping), waardoor de film er uniek uit ziet. Alhoewel het verhaal zeer donker is, is het visueel fantastisch en mooi om te zien.

Naarmate de documentaire vordert kom je er achter wat voor verschrikkingen hebben plaatsgevonden in Beirut (het gebruikt veel flashbacks terwijl andere veteranen hun verhaal doen) en het laatste shot zal een lange tijd in je geheugen gegrift zijn.

Waltz with Bashir was de eerste geanimeerde film die genomineerd was voor een Oscar als beste buitenlandse film en het is makkelijk te begrijpen waarom dat was. Het deinst er niet voor terug om te laten zien wat voor verschrikkelijke dingen plaatsvonden in Libanon en is dan ook schokkend. Door de stijl lijkt het geheel misschien minder echt, maar als je weet dat het een documentaire is en ook weet dat hetgeen er wordt getoond echt is dan kan je niet anders concluderen dat dit een belangrijk document is dat een gedeelte van de donkere kant van Israel’s geschiedenis laat zien.

Score: 8

Trailer:

Eén reactie op “Waltz with Bashir (2008)

  1. Pingback: Tower (2016) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.