Deep Cover (1992)

John Hull: How much is this?
Betty McCutcheon: Do you know anything about ethnic art? Have you ever been in a store like this? See, we don’t put price tags on our merchandise. So if you have to ask, then obviously you can’t afford it.
John Hull: In that case I’ll take two of them.

Dit is één van mijn favoriet film quotes. Het komt van Deep Cover waarin agent Russell Stevens (Laurence Fishburne) als undercover agent aan de slag gaat. Hij wordt John Hull en zijn opdracht is om te infiltreren in een organisatie die drugs aanlevert met als doel de mensen aan de top te pakken te krijgen. Het betekent echter dat hij onderaan zal moeten beginnen en op straat drugs moet verkopen om zo de aandacht te krijgen van de eerste schakel, David Jason (Jeff Goldblum).

Deep Cover is een rauwe en donkere film met een aantal interessante karakters en bevat veel geweld. De wereld van drugs is hard en Fishburne overtuigt als een agent die moeite heeft mijn zijn eigen identiteit als hij ziet wat het effect van de drugs is die hij verkoopt op zijn omgeving. Hij weet dat hij het doet om de grote vissen te vangen, maar het geld en macht die bij het dealen horen kunnen een verslavend effect hebben.

Toen ik jonger was vond ik de film altijd al goed en nu ‘m weer gezien te hebben is m’n mening niet veranderd. Fishburne en Goldblum zijn beide fantastisch en de film bevat een aantal karakters die je niet zal vergeten. De introductie van de baas van Fishburne’s karkater, Carver (Charles Martin Smith), zorgt er meteen voor dat je een hekel aan hem hebt. Het geweld laat zien dat het een gevaarlijke wereld is om je in te begeven.Deep Cover was ook verantwoordelijk voor de introductie van Snoop Dogg. Hij verscheen op de soundtrack met Dr.Dre met het nummer Deep Cover. Met de Sly and the Family Stone drums, unieke baslijn en zeer gewelddadige teksten over het ontdekken van een undercover agent en hem te vermoorden maakt het een nummer met impact. De remix, 187um, maakte het concept nog net even iets verder en explicieter. Het zijn het soort nummers waar je kippevel van krijgt en dat is één van de redenen waarom het één van m’n favoriete rapnummers is.

Deep Cover is het type drugsfilm dat duidelijk een product is van begin jaren negentig. Alhoewel de film er wat betreft stijl en kleding gedateerd uit ziet is het nog steeds een vermakelijke film die het kijken waard is.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.