Which Way Home (2009)

De Verenigde Staten en de Amerikaanse droom heeft een grote aantrekkingskracht op mensen. De verhalen van mensen die als krantenjongen beginnen en uiteindelijk miljardair zijn kent iedereen. Die Amerikaanse droom is één van de redenen waardoor veel mensen het land illegaal binnen proberen te komen. Duizenden Zuid Amerikaanse immigranten proberen hun huidige bestaan te ontsnappen door bovenop vrachttreinen naar de VS te reizen. 5% van die immigranten zijn kinderen die alleen reizen. Het is een zeer gevaarlijke reis met smokkelaars die niet twijfelen om mensen voor dood achter te laten, treinen waar je makkelijk van af kan vallen, rivieren met sterke stromingen en uitgestrekte woestijnen.
Sin Nombre was een verzonnen verhaal over dit onderwerp, maar dit is een documentaire die de reis echt laat zien, door de ogen van een aantal kinderen die tussen de 9 en 17 jaar oud zijn.

Sommige kinderen hebben hun ouderlijk huis verlaten zonder dit aan hun ouders te vertellen. De redenen hiervoor zijn verschillend. Sommigen willen gewoon hun ouders helpen, anderen willen ontsnappen aan geweld en sommigen geloven in de wereld die ze in de films en TV series zien. Ze vinden vaak andere kinderen die ook de reis maken en er worden dan ook kleine groepjes gevormd. Gedurende deze documentaire leer je ze langzaam kennen wanneer ze hun verhalen vertellen. Je hoort echter ook over de gevaren van de reis en dat een groot aantal hun bestemming nooit zal bereiken. Sommigen worden door de douane opgepakt, maar er zijn ook veel kinderen die het niet zullen overleven. Hun ouders komen ook aan het woord en het zijn verhalen die je hart breken.

Which Way Home maakt duidelijk dat de reis en de wens om een beter bestaan op te bouwen tot veel problemen leidt. Zolang de situatie waarin deze mensen leven niet verandert zal het probleem ook niet verdwijnen. Ze willen zo graag een beter leven opbouwen dat ze de kans om te sterven voor lief nemen. De documentaire makers hebben ook risico’s genomen aangezien ze ook bovenop de treinen meereizen. Het resultaat is een documentaire die je niet snel zal vergeten.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.