Acteurs die nee zeiden tegen grote filmrollen

Wanneer je een film gezien hebt wordt het bijna onmogelijk je voor te stellen dat andere acteurs de hoofdrol zouden vertolken. Toch komt het regelmatig voor dat deze hoofdrol eerder aan een andere acteur is voorgesteld, maar dat deze acteur geen interesse had. Voor sommige films is dat een goede keuze (Halle Berry zei bijvoorbeeld nee tegen Gigli), maar er zijn genoeg voorbeelden van zeer grote film die acteurs niet genomen hebben waar ze misschien achteraf toch wel spijt van zullen hebben.

Kan je je voorstellen dat de volgende acteurs rollen in de volgende films zouden hebben?


De rol : Butch
Wie kreeg de rol: Bruce Willis

Aangeboden aan: Mickey Rourke

Wanneer je aan Butch in Pulp Fiction denkt dan is het eerste wat bij mij opkomt het beeld van Bruce Willis die zegt “Zed’s dead baby, Zed’s dead”. Zijn rol als bokser die besluit om zijn wedstrijd te winnen, ondanks dat hij moest verliezen om de gokkers geld te laten win, is origineel aangeboden aan Mickey Rourke. Het zou een goede rol voor hem zijn geweest aangezien hij een fanatieke bokser was die zelfs was gestopt met acteren om een carrière als professionele bokser te volgen. De reden waarom hij de rol niet besloot te nemen? Hij wou in het echt blijven boksen in plaats van er eentje in een film te spelen.

De rol : Vincent Vega
Wie kreeg de rol : John Travolta

Aangeboden aan : Michael Madsen

Na zijn rol als Vic Vega in Reservoir Dogs was het de bedoeling dat Michael Madsen deze rol weer zou spelen in Pulp Fiction. Helaas kon hij de rol niet doen omdat hij bezig was met het filmen van Wyatt Earp. Travolta kreeg uiteindelijk de rol en de naam van het karakter werd veranderd in Vincent.

De rol : Dr.Grant
Wie kreeg de rol : Sam Neill

Aangeboden aan : Harrison Ford/Kurt Russell/William Hurt

Deze film heeft een lange lijst van acteurs die niet geïnteresseerd waren in de hoofdrol in deze dinosaurus film van Spielberg. Harrison Ford zei nee omdat hij niet nog een dokter wilden spelen. Kurt Russell deed de rol niet omdat hij een te hoog salaris eiste en William Hurt las het script niet eens voordat hij nee zei. Het was misschien niet de meest iconische rol, maar ik had Kurt Russell graag in deze rol gezien.

De rol : Morpheus
Wie kreeg de rol : Laurence Fishburne

Aangeboden aan : Russel Crowe

Het is niet moeilijk voorstellen waarom veel acteurs niet geïnteresseerd waren in de Matrix aangezien het concept moeilijk te begrijpen was en de Wachowski’s nog geen bekende regisseurs waren. Crowe las het script, snapte het niet en zei nee. Hij was echter niet de enige…

De rol : Onbekend (maar waarschijnlijk The Architect)
Wie kreeg de rol : Helmut Bakaitis

Aangeboden aan : Sean Connery

Connery heeft gezegd dat hij niet in de rol geïnteresseerd was omdat hij het script niet begreep.

De rol : Agent Smith
Wie kreeg de rol : Hugo Weaving

Aangeboden aan : Jean Reno

Ik kan me eigenlijk moeilijk voorstellen dat iemand anders dan Hugo Weaving de rol van Agent Smith vertolkt. Hij acteerde als een machine (wat in dit geval een compliment is) en was een grote bedreiging voor Neo. Het was Reno waarschijnlijk ook wel gelukt om dat te spelen, maar deed het uiteindelijk niet omdat hij geen zin had om een paar maanden niet in Frankrijk te zijn om in Australië te filmen. In plaats daarvan nam hij een rol in Godzilla.

De rol : Neo
Wie kreeg de rol : Keanu Reeves

Aangeboden aan : Will Smith

Het is bijna niet te geloven hoe veel bekende acteurs geen interesse in de Matrix hadden en ook Will Smith hoort in dat rijtje. Kan je je voorstellen dat hij Neo zou spelen? Het is een rol die achteraf perfect by Keanu Reeves paste.

De film : Apollo 13
De rol : onbekend
Wie kreeg de rol : onbekend
Aangeboden aan : Brad Pitt

Helaas zijn er maar weinig details bekend, maar het positieve aan deze afwijzing is dat Pitt in plaats daarvan in Se7en speelde. Alhoewel Apollo 13 geen slechte film is, is Se7en beter.

De rol : Gandalf
Wie kreeg de rol : Ian McKellen

Aangeboden aan : Sean Connery

Na de Matrix zei Connery ook nee tegen de rol van Gandalf, de tovenaar die de hobbits in de Lord of the Rings trilogie helpt. Connery vond dat een rol in een fantasiefilm slecht voor z’n imago zou zijn. Later zei hij dat hij na z’n twee slechte keuzes bij The Matrix en Lord of The Rings maar ja heeft gezegd tegen The League of Extraordinary Gentleman alhoewel hij dat project ook niet begreep. Waarschijnlijk was het beter geweest als hij daar ook nee tegen had gezegd.

Kan je deze acteurs voorstellen in die rollen of ken je andere? Laat je commentaar achter!

3 reacties op “Acteurs die nee zeiden tegen grote filmrollen

  1. Pingback: Vraag van de week: Welke acteurs/actrices zou je willen vervangen? - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.