Beetle Queen Conquers Tokyo (2009)

Voordat je je afvraagt waarom je nog nooit van Beetle Queen Conquers Tokyo gehoord hebt, het is geen monsterfilm zoals Godzilla zoals de titel doet vermoeden, maar een documentaire over insecten in Japan. Terwijl in Nederland insecten worden gezien als een last die zo snel mogelijk moet worden geplet, is er in een Japan een hele markt ontstaan voor mensen die graag krekels en kevers kopen om ze vervolgens als huisdier te houden.

Deze documentaire maakt duidelijk dat het ook niet om een kleine markt gaat. Er worden beurzen gehouden, kinderen sparen plastic versies van kevers, er zijn videogames over het vangen van de beestjes en speciaalzaken om ze uiteindelijk op te zetten. Beetle Queen Conquers Tokyo laat zien dat er grof geld met de handel kan worden verdiend. Zo wordt een handelaar gevolgd die zich regelmatig buiten de stad begeeft om de beestjes te vangen. Hij verdient er zo goed mee dat hij met het geld een Ferrari gekocht heeft.

De beelden worden regelmatig afgewisseld door beelden die schokkerig en/of onscherp zijn, gecombineerd met rustige muziek en een voiceover die vertelt hoe de band met insecten ontstaan is en hoe zich deze relateert aan godsdienst. Helaas komen deze stukken zeer dromerig over en hadden ze waarschijnlijk effectiever geweest wanneer deze op een andere manier verteld werden. Door deze beelden en het gebrek aan genoeg interviews geeft Beetle Queen Conquers Tokyo net te weinig inzicht in deze Japanse hobby.

Score: 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.