Animal Kingdom (2010)

Na de dood van zijn moeder is Joshua Cody (James Frecheville), een tiener, genoodzaakt om in te trekken bij zijn oma, Janine “Smurf” Cody (Jacki Weaver).
Ze woont samen met haar drie zoons, die stuk voor stuk crimineel zijn en verdacht worden van verschillende criminele activiteiten waaronder gewapende overvallen en het dealen van drugs. De politie houdt ze dan ook voortdurend in de gaten. Het duurt niet lang voordat de Cody Boys Joshua ook betrekken bij hun manier van zaken doen. Kan Joshua de verleidingen van dat leven weerstaan?

Aan het begin van de film wordt al snel duidelijk hoe de broers de wereld zien, wanneer Joshua met één van de broers meerijdt en ze door een andere auto worden uitgedaagd. De broer stop de auto, geeft Joshua een pistool en vraagt hem uit te stappen om het probleem op te lossen. Geen onderhandelingen, maar gewoon de weg van de minste weerstand kiezen. Het is een spel dat ze echter niet met de politie kunnen spelen.

De film is van Australische bodem en de enige acteur in de cast die hier bekend is, is Guy Pearce die een rol als detective speelt. Het feit dat de acteurs onbekend zijn, zorgt des te meer dat de acteerprestaties goed naar voren komen, zonder dat je al een bepaald idee hebt van wat een acteur in huis heeft. De leden van de Cody familie zijn duidelijk harde onberekenbare criminelen waar je niet graag in aanraking mee zou willen komen. Vooral Jacki Weaver, in haar rol als Smurf is een eigenaardige oma/moeder, je ziet aan de manier waarop ze haar neerzet meteen dat er iets niet helemaal klopt aan deze familie tijdens de eerste introductie.
Ook hoofdrolspeler James Frecheville weet te overtuigen, als een tiener die moelijke keuzes moet maken tussen familie en veiligheid.

Die familie is losjes gebaseerd op de familie Pettingill, die eind jaren tachtig betrokken waren in een schietpartij met de politie in Melbourne.

Animal Kingdom is een zeer sterke Australische film over criminelen in Melbourne. Met een sterke cast en een krachtig verhaal weet Animal Kingdom te bewijzen dat de Australische filmindustrie topfilms kan afleveren.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.