TRON: Legacy (2010)

Tron: Legacy is een film die heel erg gepromoot is. Disney had hoge verwachtingen voor dit vervolg op het origineel uit 1982 en heeft er dan ook flink wat geld tegen aangegooid. Je kon eigenlijk niet ontkomen aan de reclame, want naast posters is er speelgoed, een videogame en nog veel meer. Zelf op m’n Nokia N8 stonden al wat clips geïnstalleerd toen ik ‘m kocht. Nu zit deze telefoon ook in de film (product placement!), dus in dat opzicht logisch. Gelukkig beoordeel ik films niet op basis van de promotie, want anders had de film zeker een 10 gekregen. De belangrijkste vraag is natuurlijk of Tron: Legacy een goede film is geworden.

Natuurlijk heb ik eerst de originele Tron gekeken, die volgens John Lasseter er voor heeft gezorgd dat uiteindelijk ook Pixar is ontstaan (iets wat ook in de documentaire The Pixar Story blijkt). Roger Ebert noemde het destijds één van de meest ondergewaardeerde films van dat jaar.
De film ziet er inmiddels gedateerd uit, maar geeft wel duidelijk het gevoel van die tijd weer, waarbij de terminologie (bits/bytes en users) allemaal nieuw was en werd verwerkt in de dialogen. De film gaf een mogelijk toekomstbeeld weer, ondersteund door meer dan 20 minuten aan “state of the art” effecten. Wanneer ik deze film destijds had gezien had ik het waarschijnlijk een 9 gegeven, nu was het een 7.

TRON: Legacy probeert het verhaal van het origineel voort te zetten. Kevin Flynn (Jeff Bridges) is al jaren spoorloos en z’n bedrijf is dan ook langzaam afgestapt van zijn idealen. Z’n zoon Sam (Garrett Hedlund) vecht echter nog steeds om die idealen en door een tip komt hij in de oude arcade van z’n vader terecht en weet hij uiteindelijk de weg naar de computerwereld te vinden.

Die wereld is vergeleken met het eerste deel erg anders en de film legt uit hoe deze ontstaan is. Er wordt geprobeerd een diepere mening aan het geheel te geven, maar dit komt helaas niet helemaal uit de verf.
De film ziet er prachtig uit, maar door het naar mijn mening te simpele verhaal mist het diepgang.

Jeff Bridges speelt in deze film twee verschillende rollen, die van Kevin Flynn en die van een jongere versie van zichzelf, Clu. Het is die jongere versie waar ik een probleem mee had. Er is een keuze gemaakt om dit te doen met een computer gegenereerde versie (zie foto hierboven) van Bridges en dat ziet er niet goed uit. Nu zou dit in de computerwereld nog kunnen, maar hetzelfde model wordt aan het begin van de film ook in de echte wereld gebruikt en je hebt slechts een fractie van een seconde nodig voordat je doorhebt dat er iets niet klopt aan wat je ziet (uncanny valley). Het was een betere keuze geweest om de technieken die bijvoorbeeld in Benjamin Button gebruikt zijn, toe te passen.

Is TRON: Legacy een goede film? Het biedt visueel veel vermakelijk spektakel, maar helaas zit het verhaal niet op hetzelfde nivo.

Score: 5

Eén reactie op “TRON: Legacy (2010)

  1. Pingback: De vele gezichten van... Olivia Wilde - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.