The Company Men (2010)

The Company Men is, zoals ik al eerder zei in m’n review van Inside Job, de perfecte film om samen met die documentaire te kijken. De film gaat over drie mannen binnen het bedrijfsleven (gespeeld door Ben Affleck, Tommy Lee Jones en Chris Cooper), die de gevolgen van de financiële crisis voelen. Ze werken alle drie voor GTX, dat begon als een klein bedrijf dat schepen bouwde, maar inmiddels snel gegroeid is en grote ambities heeft.

Wanneer de crisis start heeft dat veel impact op het bedrijf, dat genoodzaakt is om mensen te ontslaan. De film laat zien hoeveel impact zo’n gebeurtenis op een persoon kan hebben. Wanneer je niet meer zeker bent van een baan en niet weet of je alles wel kan betalen ga je ook aan je eigenwaarde twijfelen. We zien dat de karakters hier allemaal op hun eigen manier mee omgaan.
De dynamiek van bedrijven en de constante focus op het behalen van winst worden goed in beeld gebracht. De aandeelhouders zijn belangrijk en en focus is op korte termijn winst en een lange termijnvisie lijkt te ontbreken.

Wat duidelijk wordt als je de film kijkt, dat het niet uitmaakt hoe goed mensen elkaar kennen en of ze vrienden zijn. Binnen het bedrijfsleven draait het om kosten. Als iemand ontslaan kosten bespaard zonder dat je al te veel impact op je bedrijfsvoering hebt dan is het een logische keuze.

The Company Men vertelt een heel menselijk verhaal en als kijker zal je zelf ook nadenken over zo’n situatie en wat je zelf zou doen om hier mee om te gaan. De film laat het drama achter de crisis zien en doet dat op een uitstekende manier.

Eén reactie op “The Company Men (2010)

  1. Pingback: De Filmkijker geeft antwoord - deel 1 - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.