Inside Job (2010)

Inside Job was dit jaar de winnaar van de Oscars in de documentaire categorie. Het versloeg Gasland, Restrepo, Wasteland en Exit Through the Gift Shop. Persoonlijk had ik graag gezien dat Exit Through the Gift Shop met het beeldje naar huis was gegaan. Nu heb ik Restrepo en Wasteland niet gezien, dus over die films kan ik niet oordelen. Maar om terug te keren naar Inside Job, waarom heeft deze film de Oscar gewonnen?

Ik kan natuurlijk niet kijken in de hersenen van de personen die de prijzen toekennen, maar denk dat juist deze film gekozen is om het onderwerp dat het in beeld brengt, namelijk het inzichtelijk maken van de financiële crisis de afgelopen jaren. De film bekijkt de oorzaak van deze crisis en vraagt zich af wie de belangrijkste verantwoordelijke partijen zijn. Het is een droog onderwerp, maar de filmmakers zijn er in geslaagd om het geheel toch zeer duidelijk en boeiend voor te schotelen. Aan het einde van de film heb je een globaal idee wat de problemen zijn van het financieel systeem.

De film bestaat voor het grootste gedeelte uit interviews met scala van personen die te maken hebben met het financieel systeem (bijvoorbeeld de Franse minister van Financiën en diverse professoren). Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Matt Damon en afgewisseld met een flitsende beelden van steden. Vooral dit laatste, in combinatie met muziek die uit de jaren tachtig leek te komen, weet aan het begin van de film meteen de aandacht van de kijker te pakken. Het editen is dus zeer goed gedaan.

Daarnaast worden er bij de interviews zo af en toe vragen aan verantwoordelijke personen gesteld, die ze confronteren met bepaalde feiten. Je ziet duidelijk bij een aantal personen dat ze niet weten hoe ze dit moeten beantwoorden. Als je de volgende film die ik review, The Company Men ook nog moet zien dan raad ik aan deze twee na elkaar te kijken (beginnend met Inside Job), want die film laat het effect van de crisis zien op mensen in het bedrijfsleven. Een perfecte combinatie dus.

Inside Job was interessant, maar persoonlijk vond ik Exit Through the Gift Shop en Gasland documentaires die me meer boeiden. De film weet het gekozen onderwerp perfect uit te werken en als je wat kennis wil op doen over de crisis dan is Inside Job zeker interessant kijkvoer.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.