127 Hours (2010)

127 Hours is het waargebeurde verhaal van Aron Ralston, een bergbeklimmer die in Utah aan het klimmen was en zeer ongelukkig viel waarbij zijn rechterarm onder een rotsblok terecht kwam (voor degenen die het verhaal niet kennen een spoiler, selecteer om te lezen) [spoiler]en heeft uiteindelijk zijn arm af moeten snijden om zichzelf te bevrijden.[/spoiler]
Wanneer je dit verhaal al kent, is de film dan nog de moeite waard. Wil je net zoals in bijvoorbeeld Buried, bijna een hele film op één locatie zien?

In tegenstelling to Buried duurt het even voordat Ralston terecht komt in zijn benarde positie. Bij Buried was dat mijn kritiek aangezien je geen beeld kreeg van de persoon voordat hij in die situatie terecht kwam. Hier wordt dat wel gedaan waardoor ik een sterkere band had met de hoofdpersoon. Je hebt een beetje een idee hoe hij in het leven staat en waarom hij in z’n eentje de wildernis ingaat.

De rol van Aron Ralston wordt vertolkt door James Franco. Hij zet hem neer als een vrije geest die graag op zoek gaat naar uitdagingen en volop van zijn leven geniet. Gelukkig heeft Ralston ook genoeg charisma om de film boeiend te houden. Natuurlijk is hij niet de enige die daarvoor zorgt, Danny Boyle (bekend van bijvoorbeeld Slumdog Millionaire en Trainspotting) weet het geheel op een interessante manier in beeld te brengen. Er zit zelf een stukje in dat sterk deed denken aan het stuk uit Lord of the Rings waarin Gollum tegen zichzelf aan het praten is. Ondanks het serieuze onderwerp zit er hier en daar ook wat relativerende humor in.

Het feit dat het een bekend verhaal is stoort geheel niet, maar voegt juist iets toe. Als kijker weet je uiteindelijk wat er moet gaan gebeuren, wil hij zichzelf bevrijden. Je weet dat het onvermijdelijk is, waardoor ik heel erg geboeid was om te weten wat er allemaal door het hoofd van Ralston ging voordat hij tot actie overging. De film weet dit overtuigend te doen en is daardoor veel boeiender dan Buried, ook omdat dit gbeaseerd is op een waargebeurd verhaal. 127 Hours is wat mij betreft een film die je niet mag missen.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.