Le Samouraï (1967)

Er is geen grotere eenzaamheid dan die van een samoerai, tenzij het een tijger in de jungle is.

Het is de openingstekst bij Le samouraï, een verhaal over een huurmoordenaar, Jef Costello (Alain Delon), die ingehuurd wordt om de baas van een nachtclub te vermoorden. Costello is zeer effectief en zorgt er altijd voor dat hij niet gepakt wordt. Hij plant alles tot in de puntjes. Hij steelt een auto en laat de nummerborden vervangen, zorgt dat hij een alibi heeft en laat geen sporen na. Hij voert zijn opdracht uit, waarbij er een aantal getuigen zijn die hem hebben gezien.
De politie besluit in alle wijken mensen op te pakken die aan de beschrijving voldoen. Met aandacht van de politie wordt ook zijn opdrachtgever nerveus en lijkt Jef niet te ontkomen aan het leven als een tijger in een betonnen jungle.

Le samouraï geeft een mooi beeld van Frankrijk aan het eind van de zestiger jaren, van zowel het nachtleven als het straatbeeld. Toch is het verhaal dat de film vertelt tijdloos, wat de film zo goed maakt. Costello woont alleen, met slechts een vogeltje als gezelschap, maar zelfs de vogel lijkt hij slechts voor één doel te hebben. Zijn woning is minimaal ingericht en hij lijkt dan ook te leven voor zijn werk door alles zo simpel mogelijk te houden, waardoor hij scherp kan blijven.
Wat opvalt is dat er de eerste 10 minuten niet gesproken wordt. Als kijker zie je hoe Costello te werk gaat, ondersteund door passende muziek (die overigens de gehele film sterk is), wat bijdraagt aan een sfeer waarvan je alleen maar kan genieten.

De rest van de film is ook ijzersterk, waarbij het net rond Costello steeds krapper lijkt te worden en hij steeds voorzichtiger te werk zal moeten gaan. Het einde van de film is geniaal. Alain Delon speelt zijn rol als de huurmoordenaar fantastisch, altijd berekenend en ondanks de spanning altijd cool.

Na de poster van deze film te hebben zien hangen in een bioscoop heb ik geen spijt deze film opgezocht te hebben. Het vertelt een boeiend verhaal, met veel mooie beelden en een heerlijke sfeerindruk van de jaren zestig. Een aanrader.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.