The Treasure of the Sierra Madre (1948)

Wat is het belangrijkste in het leven en hoe ver ga je voor geld? Dat zijn de centrale vragen in the Treasure of the Sierra Madre.
Humphrey Bogart speelt Dobbs, een man die door onduidelijke redenen een zwervend leven leidt in Mexico. Hij bedelt bij andere Amerikanen zodat hij weer even vooruit kan, maar lijkt niet echt een bepaald doel na te streven. Nadat hij wat geld weet te bemachtigen raakt hij bij een opvanghuis in gesprek met oude goudzoeker Cody (Walter Huston) die vertelt dat er in de droge bergen bergen goud te vinden is. Hij besluit samen met een collega (die hij kent van een eerdere opdracht) geld te steken in de spullen die nodig zijn om er op uit te trekken en naar goud te gaan zoeken. De drie schaffen de benodigdheden aan en besluiten als partners hun zoektocht te beginnen.

De drie beginnenn een lange tocht door de droge woestijn. De twee onervaren gouzoekers hebben het zwaar, maar dankzij de kennis van Cody weten ze de strenge omstandigheden met moeite te overleven. De woestijn is echter ook het terrein van Mexicaanse bandieten en dus allerminst veilig.

Wanneer ze op een gegeven moment goud vinden moeten ze niet alleen voorzichtig zijn met het verstoppen van het gevonden goud voor vreemdelingen van buitenaf, maar neemt ook het onderlinge wantrouwen snel toe. De drie weten van elkaar niet waar ze het goud hebben verstopt, ze slapen met één oog open en er ontstaat een gespannen sfeer. Wanneer er dan ook nog andere personen zich in het gebied begeven is de spanning te snijden en lijkt niet iedereen meer duidelijk na te kunnen denken.

Treasure of the Sierra Madre is een film die de grenzen van de menselijke psyche onder de loep neemt, prachtig in beeld gebracht door John Huston. Het bevat veel spannende scenes en een fantastische finale, met een rol die ik niet eerder van Bogart heb gezien. Walter Huston steelt de show met zijn aanstekelijke lach.

De film is er eentje uit de IMDB top 250 en ik denk dat het vooral het menselijke verhaal, over wat belangrijk is in het leven, hetgene is wat de film zo populair maakt.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.