Winnebago Man (2009)

Iedereen krijgt wel een een linkje naar internet filmpjes waarbij iemand een stunt uit haalt, stuntelt of er andere grappige dingen gebeuren. Het zijn vaak grappige films die je op youtube of dumpert kijkt en daarna weer vergeet. Soms vergeten we dat er achter elk van die filmpjes ook een verhaal en een persoon zit. Zo is de volgens deze documentaire de Star Wars Kid met psychische problemen opgenomen in een inrichting.

Ben Steinbauer besluit de persoon achter één van deze filmpjes te vinden en zijn persoonlijk verhaal te horen. Hij heeft hiervoor de Winnebago Man gekozen, ook wel “the angriest man in the world” genoemd. Zelf kende ik dit filmpje niet, maar de documentaire laat zien waarom dit filmpje zo populair is geworden. Het toont alle “outtakes” van een verkoper die een promotiefilm maakt voor Winnebago campers en constant vloekend en tierend in beeld verschijnt. Steinbauer vraagt zich af of deze man daadwerkelijk constant scheldend door het leven gaat en begint zijn zoektocht.

De man, die Jack Rebney blijkt te heten is niet makkelijk te vinden. Een privé detective komt er achter dat er geen bekend adres is, alleen een stel postbussen. Toch zet Steinbauer zijn zoektocht voort en weet de man te vinden. Wat volgt is een blik in het leven van Rebney, die alleen met z’n hond ergens in z’n eentje bovenop een berg woont. Steinbauer houdt contact met Rebney en over tijd opent de man zich meer en meer en blijkt veel dingen te zeggen te hebben. Hij hoopt dat Steinbauer het platform is om zijn boodschap wereldkundig te maken. Het resulteert in een interessant portret van een oude man en de manier waarop hij de laatste dagen van z’n leven doorbrengt.

Het is jammer dat er net iets te weinig tijd besteed wordt aan de verhalen die Rebney zo graag wil vertellen, misschien omdat deze verhalen te zwaar waren voor het onderwerp of omdat Steinbauer z’n verhalen onvoldoende interessant vond, maar had ze graag gehoord. Ondanks dit kleine punt van kritiek weet hij een zeer interessante documentaire af te leveren. Rebney ontmoet z’n fans en ontdekt dan hoe populair z’n video hem heeft gemaakt en dat z’n mening die hij heeft over het internetpubliek niet helemaal te kloppen. Het heeft me anderhalf uur zeer kunnen boeien.

Score: 8

De trailer (NSFW):

Leave a Reply

Your email address will not be published.