The Town (2010)

Na het fantastische Gone Baby Gone (die ik een 8 heb gegeven) neemt Ben Affleck weer plaats in de regisseursstoel voor The Town. Net zoals Gone Baby Gone speelt ook deze film zich af in Boston, de stad waarin Affleck is opgegroeid. Er vinden volgens de film een groot aantal bankovervallen in de stad plaats en Doug MacRay (Ben Affleck), James Coughlin (Jeremy Renner), Albert ‘Gloansy’ Magloan (Slaine) en Desmond Elden (Owen Burke) is één van de criminele bendes die de overvallen pleegt. Deze overvallen worden tot in het kleinste detail voorbereid en de bende is uiterst professioneel in de uitvoer. Ze dragen latex handschoenen, hebben maskers op en vernietigen al het bewijs dat tegen hen zou kunnen worden gebruikt (zoals bijvoorbeeld de harddisks van het beveiligingssysteem in de magnetron stoppen).

Op één van hun overvallen gaat het echter niet allemaal zoals gepland en zijn ze genoodzaakt een bankmedewerker te gijzelen.
Ze laten haar uiteindelijk gaan, maar niet alle leden van de bende zijn daar blij mee aangezien de FBI ook op zoek naar ze is. Doug neemt de opdracht om haar uit te schakelen, maar leert haar eerst beter kennen voordat hij dit doet. Dit tot groot ongenoegen van de rest.

De groep is na de laatste overval nog niet klaar en heeft nog meer actie gepland. Doug krijgt steeds meer gevoelens voor de bankmedewerker en moet kiezen tussen het rijke leven of het allemaal achter zich laten. Het blijkt een moeilijke keuze te zijn.

In het drama Gone Baby Gone liet Affleck zien dat hij ook achter de camera prima werk af weet te leveren. The Town bevat naast het nodige drama ook genoeg actie, waarbij de verschillende overvallen dynamisch in beeld gebracht worden en Affleck laat zien dat hij dat ook onder de knie heeft. Het kat en muis spel tussen de FBI en de bende is spannend en de film bevat ook genoeg andere verhaallijnen om een complex geheel neer te zetten dat genoeg diepgang biedt om met de karakters mee te leven. Boston is daarbij ook een karakter, want de stad wordt prachtig in beeld gebracht en maakt echt deel uit van de film.
De film heeft een ijzersterke cast (o.a. Pete Postlethwaite, Rebecca Hall, Jon Hamm en Chris Cooper) die allemaal voortreffelijk acteerwerk weten af te leveren.

The Town is een spannende actiefilm en weet bijna de gehele film te boeien en de kwaliteit hoog te houden. Helaas was er tegen het einde wel een aantal zaken die wat minder realistisch aanvoelden, maar ondanks deze kleine dingen is de film top.

Ik heb de film tijdens m’n vakantie in Suriname in de TBL Cinemas gezien, een nieuwe bioscoop (alhoewel er wel plekken zijn waar je films kan zien, zoals op donderdagavond bij Zus en Zo, is dit eigenlijk de enige “echte” bioscoop in Suriname), schuin tegenover Flamboyant park:


Dit is het terrein waar jaren geleden (heb er helaas geen verdere informatie over kunnen vinden) een drive-in bioscoop was. Het half vervallen doek staat er nog en is een trieste herinnering aan vergane glorie. Zou graag zo’n drive-in film mee hebben gemaakt.

TBL Cinemas is gevestigd in een hypermodern complex met een groot aantal zalen en dus een prima avondje uit als je er bent en toch je honger naar de nieuwste films wilt stillen.

Score: 8

2 reacties op “The Town (2010)

  1. Pingback: Takers (2010) « Filmkijker

  2. Pingback: De vele gezichten van... Jeremy Renner - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.