Requiem for a Dream (2000)

De volgende film uit de IMDB top 250 die ik heb gezien. Ik ben er jaren geleden ooit aan begonnen, maar het pakte me helemaal niet en heb de film destijds uitgezet. Een aantal jaar later was ik toch benieuwd en aangezien ik ook een stuk ouder ben geworden besloot ik de film nog een kans te geven. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb.

Onderwerp van de film is het effect van drugs op een aantal verschillende mensen. Het gebruik van drugs is vaak bewust, maar één van de hoofdpersonen, Sara Goldfarb, raakt er onbewust aan verslaafd wanneer ze een kans ziet om op TV te verschijnen. Anderen zien een kans in drugs om er uiteindelijk rijk van te worden, maar kunnen er daarbij zelf niet van af blijven. Eén overeenkomst is echter het effect dat de drugs hebben. Dit wordt door Aronofsky op geniale wijze in beeld gebracht. Het gebruik van versnelde beelden, het opknippen van het beeld in tweeën en snelle cuts zorgen ervoor dat deze film opvalt en daardoor het verhaal alleen maar beter maken. De film is echt een voorbeeld waarin je kan zien hoe belangrijk editen en muziek zijn naast het verhaal en hoe de combinatie het geheel naar een hoger nivo tilt.
De acteurs spelen stuk voor stuk hun rollen voortreffelijk. Ik was onder de indruk van Ellen Burstyn en Jennifer Connelly.
Je moet in de mood zijn voor deze film, want het is geen lichte film om te zien.

Score: 9

Eén reactie op “Requiem for a Dream (2000)

  1. Pingback: Black Swan (2010) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.