The Book of Eli (2010)

Na een grote ramp, hoe groot ook zijn er altijd wel mensen die overleven. Tenminste dat leren we uit films zoals bijvoorbeeld The Road , I Am Legend (kreeg een 6 van me) en Waterworld. Dat is natuurlijk noodzakelijk, want anders is het toch een stuk moeilijker een film te maken (alhoewel de film 9 dit toch redelijk succesvol deed (heb ik een 7 gegeven)). The Book of Eli geeft ook een visie op hoe zo’n post apocalyptische wereld er uit zou kunnen zien.

Denzel Washington is Eli die al jaren door de overblijfselen van Amerika zwerft met als doel de kust te bereiken (opvallend dat dit ook het geval was in The Road). Daarbij komt hij regelmatig anderen tegen die hem proberen te overvallen. Eli is echter een goede vechter en dit levert een aantal zeer goede vechtscenes op (die Washington zelf doet) die goed in beeld zijn gebracht.
Op een gegeven moment komt hij in een stadje waarbij Carnegie (Gary Oldman) wordt geïntroduceerd, die op zoek is naar een bepaald boek. Hij vermoed dat Eli dit boek in zijn bezit heeft. Eli leert daar Solara (Mila Kunis) kennen waarmee hij een band vormt.

Het onderliggende idee achter de film is dat kennis macht betekent en het de basis vormt voor het opbouwen van een beschaving. Een zeer interessant idee waar ik wel het uiteindelijke resultaat van miste. Ik had graag gezien wat het gevolg was van de reis van Eli. Er wordt wel naar gehint, maar dit wordt niet getoond.
Wat ik daarnaast vondt tegenvallen is de look van de film, er is sprake van een post-apocalyptische wereld, maar ik had het gevoel dat alles er net te clean uitzag. Voorbeelden zijn de snel bewegende wolken, waardoor je duidelijk ziet dat dit later in post-productie is toegevoegd. Het is een gevoel dat ik niet had bij The Road en vindt het jammer dat dit me af en toe uit de film haalde. Je hoort dat soort dingen eigenlijk niet op te merken als je een film kijkt.

Als ik de film verder vergelijk met The Road kan ik concluderen dat the Book of Eli meer actie georiënteerd is. De film bevat een aantal opwindende actiescenes die de actiefan in me zeker kon wakker schudden.
Ben je op puur op zoek naar een actiefilm, dan is dit niet de film de je zou moeten kijken (From Paris with Love is dan een betere tip), maar als je geen probleem hebt met iets meer verhaal dan is the Book of Eli vermakelijk.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.