Der Baader Meinhof Complex (2008)

De “Rote Armee Fraktion” (RAF) was in de zeventiger jaren een links extremistische groep die Duitsland in zijn greep hield. De groep die in de media initieel de Baader-Meinhof groep werd genoemd (naar Andreas Baader en Ulrike Meinhof) wist door middel van aanslagen en overvallen grote bekendheid te krijgen.

Deze film probeert een beeld te geven van hoe de groep in elkaar zat en wat de effecten waren op de maatschappij. De groep is ontstaan uit studenten die protestgroepen oprichtten om zich zo uit te spreken tegen zaken zoals de oorlog in Vietnam en hun eigen regering. Daarbij laat de film zien dat de gemoederen hoog oplopen bij de protesten en er daarbij zelf een dode valt. Ulrike Meinhof is een journalist voor een links tijdschrift die uiteindelijk samen met Andreas Baader de RAF opricht. De groep volgt militaire training in Jordanie en heeft daarna genoeg kennis om bankovervallen te doen of mensen te kidnappen.

Naast de groep zelf laat de film ook de reactie van de regering zien. Eén van de acties die ze namen die me opviel was het invoeren van electronische systemen, waardoor het makkelijker zou zijn om uit te vinden wie mogelijk extremist kan zijn. Dit is natuurlijk een onderwerp wat nog steeds relevant is.

Voordat ik de film zag wist ik eigenlijk niets van de groep af, behalve dat ik de naam kende. Het is bij films dan altijd afwachten of het verhaal wel te volgen zal zijn. Het verhaal zit gelukkig goed in elkaar waardoor alles voor de kijker duidelijk gebracht wordt. Veel aanslagen worden getoond en als kijker voel je de spanning die de leden ook voelen.
Visueel weet de film de sfeer van de zeventiger jaren goed te realiseren. Dit gebeurt natuurlijk door de kleding, maar ook door gebruik te maken van nieuwsbeelden van die tijd.

Het aantal Duitse films dat ik heb gezien is laag, maar ik ben elke keer weer onder de indruk. Zo vond ik Das Leben der Anderen, Der Untergang (een 8 ) en M (een 9) stuk voor stuk topfilms. Ik heb nog een aantal andere Duitse films op m’n lijstje staan die ik graag wil zien, namelijk Metropolis en Das Boot waarvan ik hoop dat ze ditzelfde nivo bereiken. Ik verwacht dat het daarmee wel goed zal zitten.
Wat betreft deze film: er wordt uitstekend geacteerd, het verhaal zit goed in elkaar en visueel is het goed verzorgd, dus wanneer je graag wat geschiedenis wilt leren, is deze film een prima keuze.

Score: 8

2 reacties op “Der Baader Meinhof Complex (2008)

  1. Sedert 2008 deze film menigmaal gekeken; echt steengoed!!! Complimenten aan alle acteurs / actrices (hoe Johanna Wokalek de rol van Gudrun Ensslin vertolkt; niet te evenaren)!!!

    Nu had ik sedert 1991 al menigeen over de Baader – Meinhofgroep gelezen!!

    • Als je het verhaal niet kent weet deze film een goed beeld te geven van de situatie die gaande was en wat de groep probeerde te bereiken.

      Leuk om te lezen dat je er ook van hebt genoten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.